Egyesített erőkkel keresik az elrabolt mexikói diákokat

Tomas Seron, a mexikói főügyészség nyomozói osztályának vezetője csütörtökön közölte, hogy az elrabolt mexikói diákok utáni kutatásba bevonták a szövetségi rendőrség 1700 ügynökét, részt vesz benne 900 tengerészgyalogos, 300 nyomozó és 100 különféle szakértőt, illetve búvárok, barlangászok és geológusok is keresik a diákokat, de egyelőre nem találják őket. A hatóságok eddig 56 embert vett őrizetbe, akiknek közük lehetett a bűntényhez.

Seron szerint a nap 24 órájában folyik a keresés, naponta több tucat helyszínt kutatnak át, keresik őket a hegyekben, a folyókban és a bányákban. Öt helikopter, öt pilóta nélküli légi jármű és keresőkutyák is részt vesznek a kutatásban. Seron emlékeztettt arra, hogy a szövetségi hatóságok 64,5 millió pesót, vagyis mintegy 4,8 millió dollárnak megfelelő összeget fizetnek ki annak, aki a diákok nyomára vezeti a hatóságokat.

Az eset a dél-mexikói Iguala városban történt szeptember végén. A hatóságok szerint a Guerreros Unidos nevű bűnszövetkezet fegyveresei hurcolták el a diákokat, az Ayotzinapa tanárképző főiskola hallgatóit, mégpedig rendőrök hathatós segítségével. Az incidens az után történt, hogy a rendőrök Igualában őrizetbe vették a hallgatókat egy zavargásba fulladó tüntetés során. Hat fiatalt már a zavargásban megöltek. Ügyészek szerint elfogásukat követően a biztonsági erők tagjai maguk adták át a diákokat a bűnözőknek a szomszédos Cocula városban.

Az incidens a legnagyobb belpolitikai problémává nőtte ki magát az államfő és a mexikói vezetés számára. Enrique Pena Nieto két évvel ezelőtt azzal az ígérettel lépett hivatalba, hogy helyreállítja a közrendet és közbiztonságot Mexikóban, ahol a szervezett bűnözéssel kapcsolatos erőszak 2007 óta mintegy százezer halálos áldozatot követelt.

Kimaradt?