Külön buszjáratot tervez a romáknak egy olasz polgármester

A dél-afrikai szegregációra emlékeztető intézkedést tervez egy olaszországi kisváros, Borgaro Torinese polgármestere. Claudio Gambino külön buszjáratot indítana a település szélén élő romáknak.

Megtiltaná az olaszországi Borgaro Torinese polgármestere a város szélén élő mintegy hatszáz romának a helyi közszállítási járművek használatát. Claudio Gambino külön buszjáratokat indítana számukra – számolt be az ilfattoquotidiano.it portál.

A polgármester tagadja, hogy fajgyűlölő lenne. Azt állítja, az intézkedésre azért van szükség, mert a romák bűncselekményeket követnek el a helyi közszállítási vállalat járatain. Felidézett egy esetet, amikor ki akartak fosztani egy 13 éves lányt az autóbuszon. A gyermek nem akarta odaadni nekik a mobiltelefonját, ezért bántalmazták.

A város szélén élő romák mellett a helyiek közül is sokan tiltakoznak az intézkedés ellen. Rasszizmussal vádolják a polgármestert, és azzal érvelnek, hogy egy-két bűncselekmény miatt nem lehet egy egész közösséget megbélyegezni. A különjáratok bevezetéséről a helyi önkormányzat dönt.

Kimaradt?