Putyinnal is tárgyalt Băsescu az Ázsia-Európa Találkozón

Rövid eszmecsere zajlott le Traian Băsescu román államfő és Vlagymir Putyin orosz elnök között Milánóban, a pénteken este véget ért Ázsia-Európa Találkozó tizedik konferenciáján.

A két politikus „a kétoldalú kapcsolatok fontosabb elemeiről tárgyalt” – idézte a Kreml szűkszavú közleményét a román sajtó. A bukaresti elnöki hivatal nem adott ki kommünikét a találkozóról.

Az Ázsia-Európa csúcson azok a globális fenyegetések szerepeltek napirenden, amelyekkel mindkét földrész kénytelen szembenézni. Ilyen például a terrorizmus és az erőszakos szélsőségesség.  Az Európa Tanács elnöke, Herman Van Rompuy szerint Európának és Ázsiának abban is együtt kell működnie, hogy a jövő év végi párizsi klímacsúcson és 2015 után a fenntartható fejlődés terén is sikerüljön kézzelfogható eredményeket felmutatni.

Mind Van Rompuy, mind José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kitért rá, hogy az ebolajárvány is szerepelt a megbeszélések napirendjén. A portugál politikus szerint ez nem csak az érintett nyugat-afrikai országokra nehezedő gond, hanem súlyos humanitárius válsággá válhat, amelyben az egész nemzetközi közösségnek felelőssége segíteni.

Kimaradt?