Két britet is visszaadtak az Iszlám Államnak a török foglyokért

A brit kormány szerint hiteles az a hétfői sajtóértesülés, hogy Törökország számos dzsihadista foglyot - köztük két brit állampolgárt - adott vissza az Iszlám Állam nevű szélsőséges iszlám milíciának, Irakban foglyul ejtett törökök elengedése fejében.

Az értesülést egy kiszivárogtatott fogolylista alapján a The Times közölte. A tekintélyes konzervatív brit napilap forrásai szerint a török kormány által az Iszlám Államnak átadott foglyok száma elérheti a 180-at. A fogolycseréről kötött titkos alku alapján a brutális gyilkosságairól elhíresült dzsihadista szervezet azt a 46 török és három iraki állampolgárt engedte el, akiket az iraki Moszul városban működő török konzulátuson ejtett foglyul még júniusban.

A török kormány által elengedett őrizetesek között egy 18 éves és egy 26 éves brit állampolgár is visszatérhetett az Iszlám Állam soraiba. A fogolycsere során Törökország a britek mellett három francia, két svéd, kt macedón, egy svájci és egy belga állampolgárt is elengedett - írta a The Times.

Brit kormányforrások hétfőn a BBC-nek azt mondták, hogy az értesülés hiteles.

Ahmet Davutoglu török kormányfő szeptember 20-án számolt be a moszuli török konzulátus június 11-én foglyul ejtett munkatársainak kiszabadulásáról.

Recep Tayyip Erdogan török elnök annak idején hangsúlyozta, hogy nem fizettek váltságdíjat a túszokért. Leszögezte azt is: a török kormány nem fogja közölni, hogy miként bírta rá a túszok elengedésére az Iszlám Államot.

Kimaradt?