Kántor Zoltánék nem tudtak Szász Jenő megbízatásáról

A budapesti Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársai a sajtóból értesültek arról, hogy a kormány a tevékenységi területüket jelentős mértékben átfedő új intézmény, a Nemzetstratégiai Intézet létrehozásával és irányításával bízta meg Szász Jenőt, a Magyar Polgári Párt elnökét.

Erről a 2011 novemberében létrehozott intézet nevét elhallgatását kérő kutatója nyilatkozott a maszol.ro-nak. „Minket senki nem tájékoztatott arról, hogy mi készül. A Máért-ülés napján, a sajtóból tudtuk meg, mint bárki más. Természetesen a döntés elgondolkoztatott, hiszen az átfedések valóban jelentősek a két intézet tevékenységi területe között” – mondta forrásunk.kantor

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója, Kántor Zoltán megkeresésünkre nem kívánta kommentálni az Orbán-kormány döntését. A temesvári szociológus arra kért, hogy az új intézet létrehozásával kapcsolatos kérdéseinkkel forduljunk a nemzetpolitikai államtitkárság sajtóosztályához.

Ugyanaz a két intézet célja

A két intézmény közötti átfedések nyilvánvalóak, hiszen már „indulásból” ugyanaz a céljuk. A Nemzetstratégiai Intézet létrehozásáról szóló közlemény szerint Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: „Az intézet a kormány nemzetpolitikai döntéseit előkészítő háttérintézményként működik majd a magyar közigazgatásban”.

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet céljairól 2011 decemberében Kántor Zoltán úgy fogalmazott a hvg.hu-nak: kormányzati háttérintézményként, tudományos sztenderdek szerint működnek majd, és az a cél, hogy tanácsokkal, iránymutatással lássák el a nemzetpolitika alakítóit. „Nagyon sok információ, tudásanyag gyűlt össze az elmúlt évtizedekben a kisebbségekről, ezeket szeretnék áttekinteni, rendszerbe foglalni, megvizsgálni, hogyan hasznosítható a politikum számára” – mondta az igazgató.

Szász Jenő új megbízatásáról azt mondta az MTI-nek:  "Az a dolgunk, hogy mélyre ássunk, mérjük fel objektívan a magyarság állapotát, felhasználva és rendszerezve az eddig felhalmozott ismereteket, hogy legyen egy olyan leltár, amelynek alapján akár tudományos alapon meg lehet tervezni a magyar jövőt".

Horváth István: miért egy ilyen intézet?

Az új intézet létrehozásának hírét megütközve fogadták az erdélyi szakmai körökben. „Miért egy ilyen intézet? Egyrészt nemrég hozták létre a Nemzetpolitikai Kutatóintézetet, amelyet Kántor Zoli kezdett (elég jól) gründolgatni. TEHÁT NEM IGAZÁN VAN ÉRTELME EGY MÁSIK INTÉZETNEK. Másrészt Szász Jenő viszonya a stratégiai tervezéshez (főleg amelyhez intézeti, feltehetőleg tudományos hátteret adnak), olyan mint az én viszonyom a Higgs-bozonnal: hallottam róla, hogy az valami nagyon bonyolult és csak kevesen értik, hogy egyáltalán miről is van szó” – írta Facebook-oldalán Horváth István szociológus, a kolozsvári kisebbségkutató intézet igazgatója.

Kimaradt?