Még mindig szed áldozatokat a 2001-es New York-i terrortámadás

Néhány óra leforgása alatt három olyan amerikai tűzoltó halt meg rákban, akik részt vettek a 2001. szeptember 11-i terrortámadás utáni mentésben New Yorkban. Robert Leaver 56, Howard Bischoff és Daniel Heglund 58 évesen hunyt el. Heglund egy nappal 59. születésnapja előtt távozott az élők sorából. Bischoff és Leaver együtt nőttek fel és életük végéig barátok voltak – közölték csütörtökön a New York-i tűzoltóságtól.

"Ezek az egy napon bekövetkezett, a Világkereskedelmi Központ összeomlásához köthető halálesetek fájdalmas módon emlékeztetnek arra, hogy még 13 év elteltével is rettenetes árat fizetünk a tűzoltók hajdani hősies erőfeszítéseiért" – írta közleményében Daniel Nigro, a New York-i tűzoltóság főparancsnoka.

Az újabb halálozások alátámasztani látszanak azt a gyanút, hogy az iker-felhőkarcolók összeomlása közben mérgező por szabadult fel. A terrortámadás óta tízezrek, többségében a mentőalakulatok tagjai betegedtek meg New Yorkban légzőszervi- és bőrbetegségekben a toxikus anyagokkal való érintkezés kmiatt, velük egy különleges egészségügyi program, a World Trace Center Health Program keretében foglalkoznak.

Mentés közben 343 tűzoltó halt meg, azóta további 92 tűzoltó halt meg a mentésben való részvétellel összefüggésbe hozott betegségben. A tűzoltóság összesítése szerint saját emberei és a mentésben résztvevő más egységek tagjai közül eddig összesen 850-en halhattak meg a tűzvészben felszabadult toxikus anyagok miatt.

 

Kimaradt?