Kilenc embert vettek őrizetbe Londonban terrorszervezetbeli tagság miatt

Kilenc embert vett őrizetbe csütörtökön Londonban a Scotland Yard. Az elfogottakat azzal gyanúsítják, hogy egy betiltott terrorszervezet tagjai.

A londoni rendőrség terrorellenes ügyosztályának összehangolt akciója csütörtök reggel kezdődött, és a délelőtti tájékoztatás szerint kiterjedt házkutatásokkal folytatódik több londoni helyszínen, valamint a nyugat-angliai Stoke-on-Trent városában. Az őrizetbe vettek közül a legfiatalabb 22, a legidősebb 47 éves. A Scotland Yard nem közölte, hogy melyik terrorszervezet tagjairól van szó.

A lefogott gyanúsítottak között van Anjem Choudary radikális iszlám hitszónok, aki korábban az egyik legszélsőségesebb nagy-britanniai iszlám csoport, a brit hatóságok által 2010-ben törvényen kívül helyezett el-Muhadzsirun élén állt. A 47 éves Choudary akkor került a brit elhárítás figyelmének középpontjába, amikor nyilvánosan mártíroknak nevezte a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletsorozat elkövetőit, és nem sokkal később "iszlám forradalom" kirobbantására buzdította nagy-britanniai híveit. Choudary egy ízben arra is felszólította követőit, hogy kövezzék halálra Lord Peter Mandelsont, a jelenleg ellenzékben politizáló brit Munkáspárt egyik legbefolyásosabb veteránját, állítólagos homoszexualitása miatt.

A Scotland Yard a csütörtöki akcióról csak annyit közölt, hogy az összehangolt rajtaütés az iszlám terrorizmussal kapcsolatos rendőrségi vizsgálat része, és nem válaszintézkedés valamely közvetlen terrorfenyegetésre.  

A brit kormány mindazonáltal a múlt hónap végén a második legmagasabb szintre emelte a terrorkészültségi szintet. David Cameron miniszterelnök az intézkedést annak idején azzal indokolta, hogy közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára az Iszlám Állam nevű, Irakban és Szíriában előretörő szélsőséges iszlám milícia brutalitása. Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben az addigi "jelentős" helyett a "súlyos" kockázatra figyelmeztető riasztási szint lépett érvénybe. Ennek hivatalos meghatározása szerint "nagyon valószínű", hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri. A készültségi listán ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

A brit parlament - amelynek munkája a parlamenti pártok ilyenkor esedékes éves kongresszusi szezonja miatt jelenleg szünetel - Cameron kérésére pénteken rendkívüli vitanapot tart arról, hogy Nagy-Britannia bekapcsolódjon-e az Iszlám Állam elleni nemzetközi hadműveletbe. A jóváhagyás biztosra vehető, mivel a kormány előterjesztését a konzervatív-liberális koalíció alsóházi frakciója és az ellenzéki Munkáspárt egyaránt támogatja.

Kimaradt?