Megkezdődtek a francia légicsapások az Iszlám Állam ellen

Megkezdődtek pénteken a francia légicsapások Irakban, egy nappal azután, hogy Francois Hollande francia elnök engedélyezte a francia légierő bevetését az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistái ellen.

"Ma reggel 9 óra 40 perckor a Rafale gépeink végrehajtották az első légicsapást az Iszlám Állam nevű szervezet terroristáinak egyik logisztikai raktára ellen Irak északkeleti részén. A célpont teljesen megsemmisült" - közölte a francia elnöki hivatal. A közlemény szerint a katonai akciók folytatódnak a következő napokban.

"A parlamentet a jövő héten a miniszterelnök tájékoztatni fogja erőinknek az iraki fegyveres erők és a pesmergák (kurd harcosok) melletti kötelezettségvállalása feltételeiről, amelynek célja az Iszlám Állam meggyengítése és az iraki szuverenitás helyreállítása" - olvasható az elnöki kommünikében.

Francois Hollande csütörtökön tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az iraki vezetés kérésére engedélyezte a francia légicsapások megkezdését az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet dzsihadistái ellen Irak légterében. Azt is jelezte, hogy Franciaország szárazföldi erőket nem küld Irakba, valamint azt, hogy Szíriában egyáltalán nem akar beavatkozni a dzsihádisták ellen.    

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön üdvözölte, hogy Franciaország csatlakozott az alakuló nemzetközi koalícióhoz az IÁ elleni amerikai légicsapásokban, amelyek augusztus 8-án kezdődtek Irakban, ahol az ország negyven százalékát a dzsihadisták tartják ellenőrzésük alatt.

A francia erők hétfőn kezdték meg a felderítő repüléseket Irak légterében. A gépek az Egyesült Arab Emírségekből szálltak fel, ahol Franciaország jelenleg 6 Rafale vadászgépet és mintegy ezer katonát állomásoztat az Abu Dhabitól 30 kilométerre található Al-Dhafra légi bázison.

Kimaradt?