Húszezer honosítási kérelmet dobtak vissza mostanáig

Több mint tízezer ukrán állampolgár honosítási kérelmét utasították el a kettős állampolgárság bevezetése óta, de sok a visszadobott kérelem Szerbiában, Romániában és Oroszországban is – írja a vs.hu.

A kedvezményes honosítás lehetőségének megteremtése óta több mint 622 ezer határon túli magyar vagy magyar felmenőkkel rendelkező személy igényelte a magyar állampolgárságot, derül ki azokból az adatokból, amelyet a VS.hu kérésére adott ki a Miniszterelnökség. A legtöbben, több mint 398 ezren Romániából kérték a kettős állampolgárságot, a második helyen Szerbia (118 ezer kérelem), a harmadikon Ukrajna (89 ezer kérelem) áll.

A honosítási listán feltűnnek olyan távoli országok is, mint például Niger vagy Szaúd-Arábia, ahonnan egy-egy kérelem érkezett. Valószínű magyarázat lehet erre, hogy egyes esetekben a házastárs is megszerezheti egyszerűsített módon a magyar állampolgárságot. A lista tanúsága szerint magyar állampolgárságot kértek ma már nem létező országok polgárai is, például 21-en  szovjetként, hatan csehszlovákként kérték a honosítást. Ennek oka, hogy régi, a ma már nem létező államok által kibocsátott okmányokat nyújtottak be a kérelemhez.

A beérkezett kérelmek mellett kikértük az elutasítási statisztikát is. A több mint 20 ezer elutasítás önmagában nem tűnik soknak, de meglepő képet mutat az eloszlása: az Oroszországból beérkezett honosítási kérelmeknek például a 64 százalékát utasították el, vagyis 1847-et a 2873-ból. Ukrajna esetében az elutasítási arány 11,7 százalékos, több mint 10 432 kérelmet dobtak vissza a 89 ezerből. Kisebb az arány Szerbia esetében, de itt is volt 4682 visszadobott kérelem.

Kapcsolódók

Kimaradt?