Unicef: tíz lányból egyet zaklattak már szexuálisan

Húsz éves korukig minden tizedik lányt zaklattak már szexuálisan az Unicef jelentése szerint. Ijesztő számokat közölt az ENSZ gyermekalapja.

Az Unicef, az ENSZ gyermekalapja 190 ország adatait kérte ki, és ezek alapján állapította meg, hogy például csak 2012-ben összesen 95 ezer gyereket vagy tinédzsert gyilkoltak meg, nagy részük Latin-Amerika és a Karibi térség területén lett áldozat. 120 millió lányt zaklattak szexuálisan mielőtt még betöltötték volna a 20. életévüket. Ez az Unicef szerint azt jelenti, hogy tízből egy lányt inzultáltak már - idézte a BBC-t a vs.hu.

A jelentés szerint a zaklatások vagy a szexuális erőszak nagy része olyan helyeken történik, ahol a gyerekeknek elvileg biztonságban kellene lenniük. Például iskolában vagy az otthonukban, de az interneten keresztül is egyre több a zaklatásos eset. A bűnelkövetők a legtöbb esetben vagy a családtagok, vagy a tanárok, szomszédok, esetleg más gyerekek. Tízből ugyanis hat gyereket azok zaklatták, akiknek éppen a gondjaira voltak bízva.

A jelentés hangsúlyozza, hogy bár egyre nagyobb figyelem irányul a gyerekek erőszaktól, zaklatástól való megóvására, még most is számos országban társadalmilag elfogadott a zaklatás, vagy könnyen szemet hunynak az ilyen esetek felett.

Kimaradt?