Többen is Dengue-lázban szenvednek Japánban

Dengue-lázas megbetegedéseket jelentettek Japánban, a hatóságok tájékoztatása szerint hatan, más források szerint viszont tizen fertőződtek meg a szúnyog terjesztette trópusi vírussal, amely csaknem hetven éve nem bukkant fel a szigetországban. Mint kiderült, valamennyi fertőzött járt a népszerű tokiói Jojogi parkban, ahol vélhetően megcsípték őket a kórt terjesztő szúnyogok.

A hatóságok már a napokban beszámoltak három esetről, vasárnap pedig újabb hármat erősítettek meg. A fertőzöttek közül kettő a fővárossal szomszédős Kanagava, egy pedig az északi Niigata prefektúrából való. A járványügyi intézet további eseteket is vizsgál, ezek eredményeiről talán már hétfő délután beszámol - közölte az egészségügyi minisztérium. Japánban 1945 óta nem jelentettek olyan dengue-lázas megbetegedést, amely nem behurcolt eset volt. A tokiói városvezetés szúnyogirtást rendelt el a park néhány részében.

A betegség olyan erős fájdalmat okozhat, hogy a fertőzött úgy érzi, mintha eltörnének a csontjai, ezért csonttörő láznak is nevezik. A dengue-betegség tünete többek között a láz, a fejfájás, a kanyaróhoz hasonló bőrkiütés, valamint az izom- és ízületi fájdalmak. A kórnak két formáját különböztetik meg, a klasszikus és a vérzéses dengue-lázat. Előbbi az egész világon jelen van a trópusi területeken, míg a vérzéses forma főleg Ázsia déli részén fordul elő. A dengue-láz életveszélyessé is válhat, védőoltás nincs ellene.

Kimaradt?