Putyin szerint Oroszország nem része az ukrajnai konfliktusnak

Az ukrán államfő szerint a kedd esti minszki találkozó résztvevői elfogadták a béketervet a kelet-ukrajnai konfliktus megoldásáról, amit ő terjesztett elő.

Petro Porosenko azt mondta: tervet készítenek arra, hogy a lehető leghamarabb tűzszünet legyen. Az ukrán elnök négyszemközt is egyeztetett két órán át Vlagyimir Putyin orosz államfővel. A keddi tárgyalásokat Porosenko nagyon nehéznek és összetettnek nevezte.

Putyin újságíróknak úgy nyilatkozott: Porosenkóval egyetértettek abban, hogy azonnal véget kell vetni a vérontásnak, és el kell kezdeni a konfliktus politikai megoldását. Hozzátette azonban, hogy a tűzszünet megvalósításáról nem tárgyalt az ukrán elnökkel, mert állítása szerint Oroszország nem része a konfliktusnak.

A tűzszünetről Ukrajnának kell megállapodnia a szakadárokkal. „Oroszország a maga részéről minden lehetséges módon támogatni fogja ezt a békefolyamatot, amint elkezdődik" – mondta Putyin.

Ukrajnában kedd hajnalban jelentették be, hogy orosz katonai ejtőernyősöket fogtak el ukrán területen. Putyint ezzel kapcsolatban is kérdezték. Úgy tűnt, hallgatólagosan elismerte, hogy orosz katonák kerültek ukrán területre, de hozzátette: lehetséges, hogy egy határ menti járőrcsapat tagjai eltévedtek. „Ukrán katonák is tévedtek már orosz területre" – vágott vissza.

Putyin szerint megállapodtak arról is, hogy tárgyalnak az Ukrajnába irányuló orosz gázszállítás újraindításáról. „Folytatnunk kell a párbeszédet az energiáról, beleértve a gázszállítási problémákat. Őszintén szólva, ez egy összetett ügy, zsákutcába jutott, de beszélnünk kell róla" – fogalmazott.

A négyszemközti találkozó előtt többoldalú megbeszélések folytak hat órán keresztül Fehéroroszország, az Európai Unió, Oroszország, Ukrajna és Kazahsztán között az ukrajnai válság megoldásáról. Ezekről a megbeszélésekről a vendéglátó, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő azt mondta, hogy „nehezek" voltak, Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pedig azt, hogy „őszinték, de pozitívak".

Kapcsolódók

Kimaradt?