A cseh államfő szerint az iszlamisták Európát is veszélyeztetik

Milos Zeman cseh államfő szerint a Szíria és Irak területének egy részén kikiáltott Iszlám Állam (IÁ) veszélyt jelent Európa számára, ezért a NATO-nak fel kellene lépnie a terroristák támaszpontjai ellen.

„Bár az iszlám vezetők azon nyilatkozatait, hogy az Iszlám Állam akcióit rövidesen Európára is kiterjeszti, sokan a bolondok nyilatkozatainak tarthatják, szeretnék emlékeztetni arra, hogy hasonló módon minősítették az emberek egykor Adolf Hitler Mein Kampf című könyvét is” - jelentette ki Zeman a cseh nagykövetek értekezletén kedden Prágában. Hangsúlyozta, hogy a veszélyt nem szabad lebecsülni.

„Az ellenfél erős és eltökélt” - jegyezte meg a cseh államfő, majd leszögezte: a NATO-nak „aktív szelektív műveletekkel le kellene csapnia a terrorista támaszpontokra, legyenek azok bármilyen ország területén is”.

Zeman beszédében megismételte korábbi kijelentését is, miszerint „a NATO-nak megelőző akciókat kellene megvalósítania Ukrajnában, hogy elejét vegye az esetleges orosz behatolásnak”. Hogy konkrétan mit is ért a „megelőző akciókon”, az államfő ezúttal sem pontosította.

A köztársasági elnök sikeresnek minősítette a cseh külpolitikát. Szerinte Csehország helyzetének megerősödéséhez az Európai Unióban hozzájárult az a tény, hogy vezető cseh politikusok, eltérően a korábbi kormányzattól, külpolitikai témákban jelenleg egyhangon beszélnek. Ugyanakkor megjegyezte: ez nem jelenti azt, hogy Prága rábólint mindenre, ami Brüsszelben elhangzik. Példaként a megújuló energiaforrások Brüsszel által követelt támogatását említette.

Szintén sikernek minősítette, hogy Csehország Kínával szemben „a realista és gyakorlatias politika útjára lépett”. „Szerencsére véget ért az az időszak, amikor állandóan az erkölcsről beszéltünk és tanácsokat osztogattunk másoknak, de saját házunk táját nem tartottuk rendben” - fejtette ki Zeman. Úgy véli, hasonlóan kellene eljárni a közép-ázsiai országokkal szemben is.

„Toleránsabbnak kellene lennünk azon országok iránt, amelyek nem szuronyok hegyén viszik ki ideológiájukat” - hangsúlyozta az elnök. Hozzátette: a cseh cégek például szívesen bekapcsolódnának a bakui metró építésébe. A cseh diplomácia feladata, hogy segítséget nyújtson nekik.

Kimaradt?