Az Iszlám Állam technikailag felkészültebb, mint hitték

Valószínűleg pilóta nélküli repülőgéppel is rendelkezik az Iszlám Állam (IÁ) nevű közel-keleti terrorszervezet, amely egy propaganda filmjében felderítő drónról készített felvételt mutatott be - jelentette hétfőn a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

A YouTube-ra szombaton föltett 14 perces felvételen a 93-as számú szíriai katonai támaszpont látható a levegőből, Rakka tartomány közelében. A képaláírás szerint a felvétel "az Iszlám Állam hadseregének pilóta nélküli repülőgépéről készült". A videó magát a drónt nem mutatja.

A propaganda filmben több jelenet is látható arról, hogy az iszlamista fegyveresek augusztus 7-én megtámadják a bázist: öngyilkos merénylők robbanóanyaggal megrakott teherautókkal puhítják az ellenállást, és a harcosok lelövöldözik, lefejezik a szíriai kormánykatonákat.

A Közel-Keleten feltehetően több milícia is rendelkezik pilóta nélküli repülőgéppel. Ilyen Libanonban a Hezbollah radikális síita szervezet, a Gázai övezetben a Hamász és líbiai ellenzéki csoportok.

Áprilisban az izraeli hadsereg közölte, hogy lelőtt Haifánál egy drónt, amelyet a Hezbollah irányított. A szervezet tagadta, hogy az ő drónját lőtték le, viszont azt állította, tavaly októberben egy más milyen típusú drónja berepült Izrael légterébe 56 kilométer mélységben. A Hamász katonai szárnya, az el-Kasszám Brigádok azt állítja, hogy különféle típusú drónokkal rendelkezik, amelyekkel felderítést, adatgyűjtést és muníció célba juttatását képes elvégezni.

A washingtoni New America Foundation jelentése szerint a világon több mint 70 ország rendelkezik valamilyen drónkapacitással, de csak töredékük fegyveres repülőgép. Ilyen pilóta nélküli gép áll egyebek között Oroszország, Kína és Irán rendelkezésére, de még egyikük sem használta őket harci bevetések során. Fegyveres drónokat eddig csak az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Izrael használt harci cselekményekben.

Kapcsolódók

Kimaradt?