Semjén: Budapest szolidáris a Mikó-ügy érintettjeivel

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a kormány nevében szolidaritását fejezte ki csütörtökön Budapesten a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében érintettekkel, valamint a református egyházzal. Semjén Zsolt szerint nemzetközi fórumoknak is fel kell figyelniük a történtekre.

Nagyon komoly aggodalomra ad okot nemzetközi jogi szempontból is az, ami a romániai egyházi ingatlanrendezés során történik, és baljós előjelnek tekinthető - mondta a miniszterelnök-helyettes egy más témában tartott sajtótájékoztatón. Szerinte a történtek teljes bizonytalanságot keltenek, és nyilvánvalóan megfélemlítési szándék is van mögöttük. Hozzátette: alapvető emberi jogok sérülnek nemcsak a magyarság, hanem a vallásszabadság tekintetében is.semjen2

A kereszténydemokrata politikus azt mondta: nemzetközi fórumoknak is fel kell figyelniük erre a jelenségre. Úgy fogalmazott, bízik abban, hogy az a politikailag "heveny szituáció" valahogy nyugvópontra jut, és azokat, akik törvényesen vesznek részt az ingatlan-visszaszolgáltatásban, nem érheti atrocitás, az egyházak pedig saját jogos tulajdonukat végre visszakaphatják.

Csütörtök délutánra egyébként élő lánc kialakítására hívta "felelősen gondolkozó nemzettársait" a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium köré Sánta Imre bikfalvi református lelkész, aki a nyáron két hónapig naponta tiltakozott az iskolaépület visszaállamosítása ellen.

Mint ismert, Mikó-ügyben a ploieşti-i táblabíróság hoz jogerős ítéletet az október 5-én kezdődő fellebbviteli per végén.

Kimaradt?