Nemzeti fittségi tesztet vezetnek be a magyarországi iskolákban

Új típusú egészségfelmérést vezet be a magyar kormány szeptembertől az ország iskoláiban. Ezentúl minden évben megmérik például a gyerekek testzsírszázalékát, hogy így vegyék rá őket a rendszeres sportolásra, írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint az új egészségfelmérést évente egyszer kell kötelezően elvégezni ötödik osztálytól felfelé minden évfolyamon. Az első mérési időszak január eleje és május vége között lesz. A Nemzeti egységes tanulói fittségi teszt, rövidebb nevén a Netfit az eddiginél sokkal komplexebb lesz a lap szerint, mérik majd az erőt, a testösszetételt és tápláltságot, az állóképességet, a vázizomzat állapotát, a hajlékonyságot, és a testzsírszázalékot.

A mérés - amit a kormány kezdeményezésére a Magyar Diáksportszövetség dolgozott ki - háromféle eredménnyel járhat, a diák vagy az egészségzónába kerülhet, vagy értékelésekor a fejlesztés szükséges, illetve fokozott fejlesztés szükséges minősítést kaphat. Jegyet azonban nem kapnak a diákok a teszt végén, ugyanis az a fő cél, hogy motiválják őket a rendszeres sportolásra.

A Netfit elvégzéséhez szükséges eszközöket ingyen kapják meg az iskolák, és 30 órás akkreditált képzés formájában térítésmentesen készítik fel a testnevelő tanárokat is az új rendszer használatára. Már 4200-an sikeresen elsajátították az új módszertani alkalmazásokat, november végéig további 6800 tanár és tanító végez a képzéseken.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a felmérések szerint a fiatalok 60-70 százalékánál figyelhető meg valamilyen testtartási rendellenesség (hanyag tartás, lúdtalp, gerincferdülés), a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás miatt pedig életkórtól függően 5-20 százalékos az elhízott gyerekek aránya.

Kimaradt?