Törökország szír célpontokra lőtt

Szíriai célpontokat támadott a török hadsereg a szíriai-török határ mentén néhány órával azután, hogy aknagránátok csapódtak be egy török faluban, és meghalt egy nő és négy gyerek. Az incidens miatt Törökország kérésére szerdán késő este Brüsszelben rendkívüli ülést tartott nagyköveti szinten az Észak-atlanti Tanács, a NATO-tagállamok kormányközi döntéshozó testülete.torok

A török kormányfő hivatala szerda este közölte: a török hadsereg azonnal viszonozta a szíriai támadást, radarokkal beazonosított célpontokat lőtt végig a határ mentén.

Török közlés szerint legalább három aknagránát csapódott be a közvetlenül a szíriai határnál fekvő Akcakale faluban. A település egy olyan szíriai határátkelővel, Tell-Abjaddal átellenben fekszik, amelyet több napon át dúló, heves harcok árán elfoglaltak a szíriai lázadók.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő telefonon tárgyalt a fegyveres incidensről Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral. A török kormány ezután kérte a nagyköveti ülés összehívását a NATO-t létrehozó washingtoni szerződés 4. cikkelyére hivatkozva. A 4. cikk értelmében bármely NATO-tagállam konzultációt kezdeményezhet, ha úgy ítéli meg, hogy veszély fenyegeti területi épségét vagy biztonságát.

Az ilyen üléseken csak konszenzusos döntés születhet, vagyis olyan, amellyel mind a 28 tagállam egyetért. Brüsszeli diplomáciai források szerint a NATO élesen el fogja ítélni a szíriai támadást, és szolidaritásáról biztosítja az érintett szövetségest, Törökországot.

Június végén szintén a 4. cikkre hivatkozva kért NATO-konzultációt Törökország, akkor amiatt, hogy a szíriai légvédelem lelőtte a török légierő egyik repülőgépét.

Az ENSZ Törökország mellett áll

Törökország szerdán napközben az ENSZ főtitkárához fordult a határ menti incidens miatt. Ban Ki Mun figyelmeztette a feleket, hogy előzzék meg a feszültség kiéleződését.

"Ez a fejlemény nagyon nyugtalanító, és a tanács délután foglalkozott vele - mondta Mark Lyall Grant, brit ENSZ-nagykövet hozzátéve, hogy a BT éppen ülésezett, amikor Törökország bejelentette a hírt és azt, hogy szíriai célpontok lövetésével válaszolt.

"A szövetség készenlétben áll Törökország oldalán" - hangsúlyozták a nagykövetek nyilatkozatukban az Ankara által kért - igen ritkának számító - rendkívüli ülést követően.

Törökország nagykövete beszámolt a délutáni eseményekről - mondta el egy diplomata. A legújabb mérleg szerint az öt halálos áldozaton kívül tíz sebesült is van, és kettőnek igen súlyos az állapota.

A washingtoni Fehér Ház elítélte az incidenst, amelyért Damaszkuszt tette felelőssé, és hangsúlyozta, hogy a szövetséges Törökország mellett áll.

Aszad elnöknek félre kell állnia, tűzszünetet kell hirdetni és meg kell kezdeni a régóta esedékes politikai átmenet folyamatát - mondta Tommy Vietor szóvivő, aki szerint szoros konzultációt folytatnak a követendő útról.

A Pentagon külön nyilatkozatban ítélte el "Szíria megtévelyedett viselkedését".

A damaszkuszi hatóságok bejelentették, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben, és részvétüket fejezték ki a török áldozatok hozzátartozóinak. Felszólították ugyanakkor a szomszédos országokat, hogy tartsák tiszteletben Szíria szuverenitását, és akadályozzák meg, hogy a terroristák bejussanak Szíriába.

Aleppóban dzsihadisták robbantottak?

Szerdán Aleppóban is harcoltak a lázadók a kormányerők ellen. A város egyik kerületében négy robbanás volt, egy tiszti kluboz közel. Egy emberi jogi szervezet úgy tudja, hogy negyvenen meghaltak, és legalább kilencvenen megsérültek, a legtöbbjük a kormánycsapatokból került ki. Azt feltételezik öngyilkos merénylők jutatták be a bomákat az épületbe. Az állami televízió csak 31 halottról tudósított.

Az iszlamista szélsőségesek internetes üzeneteit figyelő amerikai SITE ügynökség szerint, egy dzsihádot (szent háborút) folytató csoport áll az aleppói robbantások mögött.

Az an-Nászr (segély/segítség) nevű csoport bejelentette, hogy ők vettek célba négy olyan helyet, amelyet a rendszer erői látogatnak, köztük egy tiszti klubot. Aleppóban ezzel a bejelentéssel szemben nem négy, hanem öt gépkocsit robbantottak fel szerdán, kioltván 48 ember életét. Az ellentmondásra még nincs magyarázat

Az an-Nászr korábban is követett el merényleteket Szíriában; pár napja a vezérkari főnökség központja ellen intézett robbantással kombinált támadást.

Kimaradt?