Ilyen sebességgel csapódott földbe az Air Algérie gépe

Zuhanóspirálba került lezuhanása előtt az Air Algerie Maliban földbe csapódott járata – írta csütörtökön a Flightglobal című légügyi szaklap a francia közlekedésbiztonsági szervezetre hivatkozva.

A gép fekete dobozából kinyert adatok szerint az időjárás miatt a pilóták némileg eltértek az útvonalról, erre a légiforgalmi irányítástól engedélyt kértek és kaptak. A kitérés alatt, a felszállás után 22 perccel az MD-83-as elérte az utazómagasságot, de két perccel később, amikor elérték a viharzóna északi végét, a repülőgép hirtelen elkezdett veszíteni sebességéből, lelassult, balra fordult és gyorsan veszített magasságából.

A vizsgálat szerint a gép zuhanóspirálba került és másfél fordulat megtétele után a földbe csapódott. A fekete dobozok legutoljára 1600 láb (490 méter) magasságban rögzítettek repülési adatot, ekkor az MD-83-as sebessége 380 csomó, 700 kilométer per óra volt. Az utolsó rögzített adat után egy másodperccel csapódott a földbe a kéthajtóműves repülőgép.

A szaklap információi szerint a vizsgálatot lefolytató szakemberek megtalálták ugyan a fedélzeti hangrögzítőt, de a hanganyagot annak minősége miatt egyelőre nem tudják használni. Alternatív forrásokból próbálják kideríteni a pilóták, illetve a személyzet többi tagja közötti kommunikációt.

Az Air Algérie légitársaság AH 5017-es számú, Ouagadougouból Algírba tartó járatával július 24-én hajnalban, a felszállás után nagyjából 40 perccel megszakadt a kapcsolat. A gép roncsait egy drón találta meg Maliban, a fedélzeten tartózkodó 116 ember meghalt.

Kapcsolódók

Kimaradt?