Amerikai tábornokot öltek meg Afganisztánban

Az úgynevezett green-on-blue támadásban egy német dandártáborok és még 15 ember sérült meg. Az Egyesült Államok háborúban Vietnam óta nem veszített tábornoki rangú katonát – idézte az amerikai sajtót a nol.hu.

Egy kétcsillagos amerikai tábornok – vezérőrnagy – életét vesztette, 15 ember pedig megsérült, amikor egy támadó tüzet nyitott rájuk a kabuli Mohamed Kaszim Fahim nemzetvédelmi egyetemen kedden. A helyi idő szerint dél körül merénylethez a támadó az afgán hadsereg egyenruháját vette fel. A helyszínen lelőtték. Korábbi hírek szerint – írja a CNN – a támadás a Camp Qargha-i brit katonai akadémián történt.

Azt, hogy a halálos áldozat az amerikai hadsereg kétcsillagos tábornoka, az ABC televízió jelentette először, az AP kérdésére pedig a Pentagon is megerősítette valamivel később. A Spiegel írja, hogy a sérültek között van egy német dandártábornok is. Ő állítólag nincs életveszélyben. A New York Times szerint az amerikai vezérőrnagyra közvetlen közelről adták le a halálos lövést.

Az afganisztáni NATO-misszió, az ISAF egyelőre csak annyit közölt, hogy vizsgálódik, és csak később fog a nyilvánosság elé állni hivatalos bejelentéssel az ügyben. Az afganisztáni védelmi minisztérium szóvivője,Mohamed Zahir Azimi szerint terrortámadás történt, amelyhez a merénylő afgán katonai egyenruhába bújt, más jelentések szerint viszontúgynevezett green-on-blue támadásról van szó, amikor afgán hadsereg valamelyik katonája támad rá az ISAF-erőkre – amelyekkel elvileg együtt harcol a tálibok és a többi afganisztáni szélsőséges iszlamista szervezet ellen.

A vezérőrnagy nevét a családja értesítéséig nem hozzák nyilvánosságra. A legmagasabb rangú amerikai katonatiszt, aki életét vesztette az afganisztáni háború eddigi tizenkét éve alatt. Tábornoki rangú amerikai katonatiszt – emlékeztet a New York Times – Vietnam óta nem halt meg harci cselekmények során. 

Kimaradt?