Szakértő: új fejezet kezdődhet a polgári légi közlekedésben

Új fejezet kezdődhet a polgári légi közlekedés történetében, mostantól várhatóan a konfliktusos régiókban nem lehet majd repülni; ez ma nem tiltott – mondta Feledi György szakértő, utasszállító-pilóta. Nem számít arra, hogy a nemzetközi utasforgalom jelentősen megcsappanna.

A helyzet a Malaysia Airlines Boeing 777-200-asát ért tragédia után azonban valószínűleg változni fog, újra kell gondolni a szabályozás alkalmazását. Mint mondta: hiányolja azon légtérzár alkalmazását, amelyet földi konfliktus esetén használnak, és teljes légtérzárral jár a polgári légi közlekedésben.


Megjegyezte még, hogy egy légitársaságnak „zsebbe vágó”, ha valahova nem repülhet, vagy nem használhatja a leggazdaságosabb útvonalat, de a biztonság az elsődleges.

Amit pilótaként a hasonló esetekben tenni lehet, az az, hogy elkerülik a konfliktussal terhelt övezetek légterét, és ezeket betervezik a repülési útitervbe, és a szükségesnél több kerozint tankoltatnak a gépekbe. „A pilóták tehetetlenek a lomha légi busszal, egy rakétával szemben, és az, hogy ez a nyugati civilizáció hátsó kertjében megtörténhet, nagy aggodalomra ad okot” – mondta.

Kapcsolódók

Kimaradt?