"Vlagyimir Putyinnak ez az utolsó esélye"

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek ez az utolsó esélye, hogy megmutassa, komolyan segíteni akarja a csütörtöki kelet-ukrajnai repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt áldozatok holttesteinek visszaszolgáltatását - mondta szombaton a holland miniszterelnök.

Ez az utolsó esélye arra, hogy megmutassa, tényleg segíteni akar" - jegyezte meg Mark Rutte néhány perccel azután, hogy "rendkívül intenzív" telefonbeszélgetést folytatott az orosz államfővel. A holland kormányfő megjegyezte, hogy Németország, Nagy-Britannia és Ausztrália vezetői szintén osztják a véleményét.

"Sokkoltak azok a képek, amelyek a tragédia helyszínén tapasztalható végtelen tiszteletlenségről árulkodtak" - mondta Rutte, azokra az állításokra utalva, amelyek szerint a szerencsétlenül járt Malaysia Airlines repülőgép utasainak oszladozó holttestei borítják be a katasztrófa környékén lévő búzamezőket, az oroszbarát szakadárok pedig átkutatják az áldozatok személyes holmiját, és egyik helyről a másikra szállítják az élettelen testeket.

Cameron is megszólalt

David Cameron brit miniszterelnök, valamint holland és ausztrál kollégája megegyeztek abban, hogy Putyinnak aktívan együtt kellene működnie a nemzetközi közösséggel, és fel kellene használnia az oroszbarát ukrán szeparatisták felett gyakorolt befolyását arra, hogy engedélyezzék a baleset helyszínéhez való hozzáférést - közölte a brit miniszterelnöki hivatal egyik szóvivője. 

Hozzátette: a brit kormányfő, valamint Rutte azon meggyőződésüknek is hangot adtak, hogy az Európai Uniónak felül kellene vizsgálnia Oroszországhoz fűződő viszonyát, mivel minden valószínűség szerint oroszbarát szakadárok lőtték le az utasszállítót.

A maláj légitársaság csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant Boeing 777-es gépén 298 ember volt, köztük 192 holland. Az ukrán kormány szombaton kiadott közleményében azt állította, hogy a területet ellenőrzésük alatt tartó szeparatisták 38 holttestet a katasztrófa helyszínéről egy donyecki halottasházba szállítottak. Kijev azzal vádolta meg az általa "Oroszország irányította terroristáknak" nevezett szakadárokat, hogy akadályozzák a tragédia okainak feltárását, bizonyítékokat igyekeznek eltűntetni, és nem engedik az illetékes ukrán szervek munkatársait, valamint a nemzetközi közösség és külföldi kormányok szakértőit a katasztrófa helyszínére.

Kapcsolódók

Kimaradt?