Lehetett tárgyalni a szakadárokkal a lelőtt maláj gép ügyében

Összeült csütörtök éjjel Kijevben ukrán és az orosz kormány, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport, amely az EBESZ tájékoztatása szerint videokonferencia keretében „egy sor gyakorlati intézkedésben" megállapodott a kelet-ukrajnai szakadárokkal a térségben mintegy 300 emberrel a fedélzetén lezuhant - vélhetően lelőtt – utasszállítóról.

A nemzetközi szervezet szerint a szakadárok képviselői elkötelezték magukat, hogy lezárják a helyszínt, ahol a gép darabjai találhatók, és lehetővé teszik a hatóságoknak, hogy megtegyék az előkészületeket a holttestek összegyűjtésére. A szakadárok biztosítják továbbá a történtek feltárásáért felelős ukrán és a nemzetközi szakemberek, valamint az EBESZ-megfigyelők biztonságos hozzáférést a helyszínhez. Emellett együtt fognak működni az illetékes ukrán hatóságokkal azokban az ügyekben, amelyek a roncsok összegyűjtését és a vizsgálatokat érintik.

Didier Burkhalter svájci külügyminiszter, az EBESZ soros elnöke részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és úgy fogalmazott, hogy alapos és független vizsgálatnak kell fényt derítenie azokra a körülményekre, amelyek a tragédiához vezettek. Az EBESZ készen áll minden lehetséges segítséget megadni Ukrajnának - tette hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?