Kerítéssel tartják távol a szíriai menekülteket Bulgáriától

Drótkerítést húztak fel Bulgária törökországi határán, hogy visszatartsák az országba érkező menekülteket. A 33 kilométer hosszú, három méter magas kerítés építését tavaly ősszel kezdték meg a bolgár hatóságok, és csütörtökön fejezték be.

Úgy tűnik, már az építésekor hatékony volt a kerítés: tavaly ősszel még havonta körülbelül kétezer menekült érkezett az Európai Unió legszegényebb országába, és ez a szám mostanra havonta háromszázra csökkent. Bulgáriát teljesen készületlenül érte tavaly, hogy a szokásosnál tízszer nagyobb menekültáradat zúdult határaira. A 11 600 menekült többsége a polgárháborús Szíriából érkezett az országba. 

A kelet-európai ország annak köszönheti "népszerűségét" a szíriai bevándorlók körében, hogy Bulgária az EU egyetlen tagja, amelyet szárazföldi úton is megközelíthetnek a közel-keleti országban dúló polgárháború elől menekülők. Kormányzati tisztségviselők büszkén nyilatkoztak az összesen 275 kilométeres bolgár-török határ egy részén emelt műszaki zárról. Jogvédő szervezetek ezzel szemben bírálták Bulgáriát.

A hidegháború idején Bulgária 143 kilométer hosszú szögesdrót-kerítést emelt a török határon. A kerítés nagy részét azonban lebontották, amikor az ország 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz.

Kimaradt?