Junckert megválasztották az Európai Bizottság elnökének

Az Európai Parlament (EP) megválasztotta Jean-Claude Junckernéppárti politikust, volt luxemburgi miniszterelnököt az elkövetkező öt évre az Európai Bizottság elnökének kedden Strasbourgban.

 Az 59 éves Junckert a 751 tagú EP-ben titkos szavazással 422 szavazattal, 250 ellenében választották meg az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének vezetőjévé. A szabályok értelmében az EP-képviselők egyszerű többsége, 376 voks is elég lett volna.

Jean-Claude Juncker a szintén néppárti, portugál José Manuel Barrosót váltja az Európai Bizottság élén. Barroso kétszer öt éven át vezette az intézményt. 

"Mitterrandnak igaza volt"

A politikai fősodorhoz tartozó pártok európai parlamenti (EP-) képviselői részéről sűrűn felcsattanó taps, az euroszkeptikusok részéről számos közbekiabálás és támadó hangvétel, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökjelöltje részéről pedig néhány szellemes visszavágás, illetve nagy visszhangot kiváltó kijelentés jellemezte a szavazást megelőző strasbourgi parlamenti plenáris vitát. 

Beszédében Juncker egyaránt méltatta az Európa újraegyesítésében kiemelkedő szerepet játszó, kereszténydemokrata Helmut Kohl egykori német kancellár államférfiúi érdemeit, valamint a néhai Francois Mitterrand szocialista párti francia köztársasági elnök kijelentését, miszerint a nacionalizmus csak háborúhoz vezet. "Mitterrandnak igaza volt" - mondta Juncker, és ez a kijelentése az egyetértés és a nemtetszés egyaránt hangos megnyilvánulásait váltotta ki az ülésteremben.

Farage és Le Pen bírálta

Marine Le Pen, a szélsőjobboldali francia Nemzeti Front vezetője azzal vádolta Junckert, hogy "kárhozatba viszi" a népeket. Szerinte a májusi EP-választáson - amelyet Franciaországban az általa vezetett mozgalom nyert meg - a franciák "nemet mondtak Brüsszelre, nemet a demokrácia elkobzására, nemet a regresszív politika ostobaságára és a szervezett tömeges bevándorlásra". A Nemzeti Front vezetője "halálos tervnek" nevezte az uniót. Azt mondta, hogy Junckernek nincs semmilyen legitimitása - hiszen senki nem választotta őt meg az EP-választásokon -, és hogy végül az egész Európai Bizottságot "az európai technokrata struktúrával együtt a történelem szemétkosarába kell majd kidobni". Juncker válaszában köszönetet mondott Le Pennek azért, amiért nem szavaz rá.

Nigel Farage, a brit UKIP - szélsőségesen unióellenes párt - vezetője szerint a szovjet időket idézi, hogy az EP csak egy jelöltről szavazhat. A brit Európa-ellenes politikus ugyanakkor elismerte, hogy Junckernek jobb humorérzéke van, mint azoknak, akikkel eddig Brüsszelben találkozott. Farage kritizálta a szavazás titkos voltát is, vagyis azt, hogy a képviselők névvel nem vállalják a felelősséget állásfoglalásukért. 

Juncker erre azt mondta, ő sem volt a híve ebben az esetben a titkos szavazásnak, de "engedményt tettek Farage-nak", nehogy kiderüljön, hogyan szavazott valójában. Ezen megjegyzés mögött az a közkeletű brüsszeli vélekedés húzódik meg, miszerint Farage-nak az a legfontosabb, hogy minden lehetséges módon árthasson a Juncker megválasztása ellen korábban következetesen tiltakozó David Cameron brit kormányfőnek.

Kimaradt?