Megvan Angela Merkel választási ellenfele

Peer Steinbrück volt pénzügyminiszter lesz Angela Merkel szociáldemokrata kihívója 2013-ban a németországi parlamenti választáson.

Az SPD-trojka egyik tagja

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelölti pozíciójára hónapokig egyaránt esélyesnek tartották Sigmar Gabriel elnököt, Frank-Walter Steinmeier parlamenti frakcióvezetőt és Peer Steinbrücköt. A trojkának nevezett hármas pénteken közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Steinbrück indul a hivatalban lévő konzervatív kancellár ellen a jövő évi választáson.

A 65 éves politikus 2005 és 2009 között a nagykoalíciós kormány pénzügyminiszterként Angela Merkel egyik legszorosabb munkatársa volt, különösen a gazdasági világválság elmélyülése idején.

Az SPD elnöksége hétfőn javasolja majd hivatalosan kancellárjelöltnek Peer Steinbrücköt. A döntést decemberben véglegesítik egy pártkongresszuson.trojka

Hallani sem akar nagykoalícióról

Peer Steinbrück a sajtótájékoztatón kijelentette: "200 százalékkal" dolgozik a sikerért, és azért küzd, hogy a konzervatív-liberális kormánykoalíciót az SPD és a Zöldek koalíciója váltsa le 2013-ban. A politikus korábban jelezte, hogy semmiképpen nem lesz másodszor is miniszter egy Angela Merkel vezette kormányban. Pénteken ismét hangoztatta, hogy hallani sem akar a 2005-2009 közti nagykoalíció felújításáról.

Angela Merkel már 2011-ben bejelentette, hogy a következő választáson is vezetni akarja a konzervatívokat, szeptember közepén pedig egy sajtóértekezleten közölte, hogy folytatni kívánja az együttműködést a liberális FDP-vel.

A kancellárjelölt politikai pozíció, jogi értelemben nem létezik, vagyis a jelölt nem valamilyen választási lista vezetője, de személye köré építik fel a választási kampányt. Rendszerint a két legnagyobb politikai erő, a CDU/CSU konzervatív pártszövetség és az SPD nevez meg kancellárjelöltet. Ezzel azt jelzik, hogy a parlamenti képviselőcsoport a következő ciklusban kit választana meg kormányfőnek.steinbrueck 2012 2

Választások egy év múlva

Az SPD a legutóbbi, 2009-es választáson 23 százalékot, történetének legrosszabb eredményét érte el, és támogatottsága azóta sem emelkedett a megelőző évtizedekben megszokott, 30 százalék fölötti szintre. A pénteken megjelent új közvélemény-kutatási adatok szerint a párt a szavazatok 29 százalékra számíthat, míg a CDU/CSU pártszövetségre a választók 38 százaléka szavazna. A Zöldek 13 százalékon, az FPD 4 százalékon - az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöb alatt - áll.

Az adatok megerősítik az utóbbi hónapok tendenciáját, amely szerint egyik oldalon sincs meg a kormányalakításhoz szükséges többség, de egy esetleges nagykoalíciós kormány kétharmados parlamenti többségre támaszkodhat. Egy szeptember elején végzett felmérés szerint a választók 54 százaléka a nagykoalíciót tartja a legjobb megoldásnak.

A következő országos választást várhatóan 2013 szeptemberében tartják Németországban. A szavazás időpontját még nem jelölték ki. Steinbrücknek így nagyjából 12 hónapja van arra, hogy megfordítsa a trendet. Felmérések szerint a trojka tagjai közül neki van a legtöbb esélye arra, hogy győzelemre vezesse a szociáldemokratákat, de őt is csak a választók 36 százaléka tartaná megfelelő kancellárnak, míg Merkel támogatottsága 53 százalékos. {loadposition metamorf}

Kiváló szónok, jó vitapartner

Peer Steinbrück közgazdász végzettségű, házas, három gyereke van. 1969 óta SPD-tag, és a pártban futott be karriert. 2002 és 2005 között Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke volt. 2005 és 2009 között a Merkel-kormányban tárcavezető, az SPD-ben pedig alelnök volt. A 2009-es, elvesztett választás után lemondott pártbeli tisztségéről, de parlamenti képviselői helyét megtartotta. 2012 nyarán jelentette be, hogy szívesen vállalná a megmérettetést Angela Merkellel.

A határozott fellépésű politikust kiváló szónoknak és vitapartnernek tartják, és az SPD konzervatív szárnyához sorolják. Legutóbbi nagyobb fellépése szeptember közepén volt, a bankszektor működésének átalakítására mutatott be egy hangsúlyosan baloldali tervet. Kiemelte: nem lehet tovább engedni, hogy "a bankok a nyereséget privatizálják, a veszteséget pedig szocializálják", vagyis a közösségre terheljék.

El akarták kerülni a találgatásokat

Az nem világos, hogy az SPD nagyjai miért éppen péntek délután jelentették be Steinbrück jelölését. Az eredeti terv alapján csak a decemberi kongresszuson nevezték volna meg a kancellárjelöltet. Ugyanakkor már hetekkel korábban kiszivárgott, hogy Sigmar Gabriel nem indul a tisztségért, péntek délelőtt pedig több hírügynökség azt jelentette, hogy Frank-Walter Steinmeier sem vállalja a megmérettetést.

A trojka így valószínűleg el akarta kerülni a további találgatásokat a váratlanul összehívott sajtótájékoztatóval. Megfigyelők szerint a jelöltállítási folyamattal kapcsolatban az utóbbi hónapokban egyre inkább úgy tűnt, hogy az SPD nem tud dönteni és a vezetést belső konfliktusok feszítik, ez pedig nem teszi vonzóbbá a pártot.

Kimaradt?