Murszi fiát kábítószer-birtoklás miatt egy év börtönre ítélték

Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök fiát kábítószer-birtoklás miatt egy év szabadságvesztésre és tízezer egyiptomi font (közel 5000 lej) pénzbírságra ítélték szerdán.

Abdallah Murszit egy barátjával együtt márciusban vették őrizetbe. A két 20 éves egyetemistát az egyiptomi főváros Új Kairó negyedében egy ellenőrzőpontnál állították meg, és autójukban állítólag két, hasissal töltött cigarettát találtak. Mindkettőjüket őrizetbe vették, majd egy nappal később óvadék ellenében feltételesen szabadlábra helyezték őket, miután beleegyeztek a drogteszt elvégzésébe.

A vádlottakat távollétükben ítélték el a fővárostól északra fekvő Kaljúbía tartomány székhelyén, Banhában. Abdallah Murszi ügyvédje a tárgyaláson kijelentette: ha védence nem a hadsereg által tavaly júliusban elmozdított exelnök fia lenne, felmentették volna. Az elítélt bátyja, Oszáma Murszi határozottan elutasította és koholtaknak minősítette a fivére elleni vádakat.

A tavaly nyár óta rács mögött ülő volt államfő ellen is több eljárás folyik. Murszit egyebek mellett emberölésre buzdítással és kémkedéssel vádolják, amelyek mindegyike miatt akár halálra is ítélhetik.

Felfüggesztette ugyanakkor egy kairói bíróság az ország leggazdagabb emberére, Nászef Szávíriszre kimondott napi ítéletét, amellyel hároméves börtönbüntetést szabtak ki a férfira. Az Orascom Construction Industries (OCI) egyiptomi műszaki, közbeszerzési és építőipari cég tulajdonosára adócsalás miatt a szabadságvesztésen túl 50 millió egyiptomi font pénzbírságot is kiszabtak. Az 53 éves kopt keresztény üzletember ellen még a tavaly megdöntött iszlamista rezsim alatt, 2013 márciusában indított eljárást az egyiptomi adóhatóság. Az ítéletet a Szavírisz cége mögött álló holland anyavállalat, az OCI N.V. földgáz alapú vegyszereket gyártó nemzetközi cég azonnal megtámadta.

Kimaradt?