Borbély: aktív szerepet vállalnánk az ENSZ terveinek megvalósításában

Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, Marin Sajdikkal, az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) elnökével, Wu Hongbo ENSZ-főtitkárhelyettessel, valamint Körösi Csabával, a fenntartható fejlődési célok nyitott munkacsoport társelnökével találkozott július 1-én New Yorkban, az ENSZ Fenntartható Fejlődést vitató Magas Szintű Politikai Fórumán.

A tallkozón a 2015 utáni másfél évtizedre szóló jövőkép – hivatalos szóhasználat szerint a fejlődési agenda – rendszerbe foglalásáról, gyakorlatba ültetéséről, valamint a fenntartható fejlődési célokról egyeztettek. „Románia aktív szerepet kíván vállalni a 2015-2030 közötti fejlesztési tervek és célok megvalósítsában, kiemelt figyelmet szentelve a szegénység, az oktatás, a klímaváltozás, a nemek közötti egyenjogúság, a víz és szennyvízkezelés kérdéseinek. Románia emellett a Szigetországok soron következő, szeptemberi konferenciájára is aktívan készül, lévén, hogy az ország az Előkészítő Bizottság tagja, és a fenntartható energiával foglalkozó panell hazigazdája” - hangsúlyozta a tallkozón Borbély László, aki felszólalásában elmondta, hogy Románia teljes mértékben támogatja az ENSZ sokoldalú kezdeményezéseit.  

Az egyeztetésen a Nemzetközi Szervezet képviselői megköszönték Románia elkötelezettségét amelyet az 2015 utáni fejlesztési program elkészítése iránt tanusított.

Kimaradt?