Nincs meglepetés: Juncker lesz Barroso utódja

Megszületett a döntés, Jean-Claude Junckert jelöli az Európai Tanács az Európai Bizottság élére - közölte péntek délután Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a Twitteren.

A csúcstalálkozó előtt a legvehemensebben David Cameron brit miniszterelnök ellenezte a volt luxemburgi kormányfő jelölését, Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban szintén úgy nyilatkozott, ő sem támogatja Juncker megválasztását. Junckert az Európai Parlament (EP) választhatja meg az Európai Bizottság elnökének. Ehhez a 751 EP-képviselő többségének szavazatát kell elnyernie.

A hvg.hu írása szerint legalább két ellenszavazattal jelölte az Európai Unió Tanácsa az Európai Bizottság új vezetőjének Jean Claude Junckert a brüsszeli uniós csúcson – az előzetes várakozásokhoz képest jóval korábban. Ezzel úgy tűnik, nem teljesül a legtöbb tagállam óhaja, hogy az Európai Tanács egyhangú döntéssel nevezze meg az új elnököt. Mint a csúcs helyszínén egy nagy tagállam delegációjának tagja a hvg.hu tudósítójának elmondta, a csütörtök esti munkavacsorán az utolsó pillanatig győzködték Orbán Viktort, és David Cameront, hogy álljanak el a szavazástól, sikertelenül.

Mint ismert, a brit és a magyar álláspont szerint – amit kezdetben más tagállamok, például Svédország, Hollandia is osztottak – az EU alkotmányos berendezkedését adó Lisszaboni Szerződés értelmében továbbra is az állam-, és kormányfőket tömörítő Tanácsé a jelölés joga, Junckerről azonban az Európai Parlament döntött, ami Orbán és Cameron szerint is elfogadhatatlan, és ellentétes az alapszerződéssel.

Twitter-oldalán pénteken délután David Cameron azt írta, az EU-s képviselőknek megmondta, meg fogják bánni a választás módszerét, ő maga mindig szem előtt fogja tartani Nagy-Britannia érdekeit. Viviane Reding uniós biztos azt írta, "habemus candidatum!", az Európai Bizottság biztonságos kezekben lesz Juncker vezetése alatt.

Kimaradt?