A nemzeti kisebbségek védelme is szerepel az EPP prioritásai között

Az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak biztosítását is prioritásai közé sorolta az Európai Néppárt parlamenti csoportja a 2014-2019 közti időszakra vonatkozó stratégiai tervezés során. Az EP legnagyobb képviselőcsoportjának tagjai június 16-19. között tanulmányi napokat tartanak Portugáliában, amelyen az RMDSZ EP-képviselői is részt vesznek.

"Winkler Gyula kollégámmal és több európai parlamenti képviselővel közösen kértük, hogy abból a stratégiai tervből se hiányozzon az őshonos nemzeti kisebbségek jogegyenlőségének biztosításáról szóló fejezet, amelyet az Európai Néppárt az elkövetkezendő öt évre dolgoz ki" – mondta Sógor Csaba európai parlamenti képviselő.

A téma kapcsán szervezett panelbeszélgetésen arra emlékeztetett, hogy az Európai Néppárt a 2009-es bonni kongresszusán elfogadott egy politikai határozatot, amely kimondja, hogy a nemzeti kisebbségek nyelve és kultúrája közös európai érték, megőrzésük érdekében pedig elő kell segíteni a kisebbségvédelem területén meglévő legjobb eljárások terjesztését. Sógor mindemellett utalt az Európai Néppárt 2012-es bukaresti kongresszusán, az athéni alapprogram megújításaként elfogadott néppárti dokumentumra is, amely szintén védelmébe veszi az európai őshonos kisebbségeket.

"Európának és az Európai Unióban politikai szerepet vállaló csoportoknak számos kihívással kell szembenézniük az előttünk álló időszakban. Az Európai Néppárt a gazdaság növekedését, az újraiparosítás elősegítését, új munkahelyek teremtését, a biztonságos digitális piac kialakítását, a migrációs problémákat vagy éppen a nők esélyegyenlőségét mind prioritásként nevezi meg. Mi arra kértük az Európai Néppártot, hogy mindezek mellett a nemzeti kisebbségi közösségek számára fontos intézkedésekről, helyzetük megnyugtató rendezéséről se feledkezzen meg" – magyarázta az EP-képviselő.

Kimaradt?