Merkel és Hollande a német-francia megbékélést ünneplik

A II. világháborút követő német-francia megbékélési folyamat egy fontos állomása, Charles de Gaulle francia köztársasági elnök 1962-es ludwigsburgi beszéde ötvenedik évfordulóját ünneplik szombaton a Baden Württemberg tartományi városban Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő részvételével.438543 la-chanceliere-angela-merkel-et-le-president-francois-hollande-a-ludwigsburg-le-22-septembre-2012

Charles de Gaulle németül elmondott híres beszédében kifejtette, hogy Németország és Franciaország jövőjét a német-francia barátság, a két nép közti bizalom és az egymási iránti tisztelet határozza meg, mindez pedig egyben az egyesült Európa alapja is.

A francia elnök egy ifjúsági találkozón, több ezer ember előtt tartott beszédében elmondta: a két nép közötti szolidaritást meg kell szervezni, gondoskodni kell a politikai, gazdasági és kulturális együttműködésről. Ez a kormányok dolga, de a formát tartalommal is meg kell tölteni, ami a német és a francia ifjúság feladata - mondta De Gaulle, közeledésre, ismerkedésre és minél szorosabb kapcsolatok kialakítására szólítva fel a háború utáni idők német és francia nemzedékét.

Az 1962 szeptemberben elmondott ludwigsburgi de Gaulle-beszéd a megbékélési folyamat kiteljesedését megelőző egyik utolsó állomás volt. Az évszázados viszályt az alig néhány hónappal később, 1963 januárjában aláírt Elysée-szerződés, a német-francia barátsági és együttműködési megállapodás zárta le.

Szombaton Angela Merkel és Francois Hollande részvételével tartottak megemlékezést Ludwigsburgban. A német kancellár és a francia elnök kétoldalú megbeszélést is folytatott, mindenekelőtt az euróövezeti válság kezelésének aktuális kérdéséről, illetve az elsősorban francia és német tulajdonban álló EADS és a brit BAE Systems légi- és hadiipari konszern tervezett egyesüléséről.

A májusban hivatalba lépett francia államfő harmadszor tett látogatást Németországban, és Merkel is meglátogatta már őt Párizsban, olyan szoros és szívélyes viszonyt azonban egyelőre nem sikerült kialakítaniuk, mint Hollande elődje, Nicolas Sarkozy és Angela Merkel kapcsolata volt. A német sajtó szerint baráti helyett inkább gyakorlatias, pragmatikus a két politikus viszonya.

Az együttműködés nem indult zökkenőmentesen. Júniusban például, amikor Merkel a római olasz-német-francia-spanyol csúcstalálkozó után tájékoztatta a német parlamenti pártok vezetőit a találkozó eredményeiről, kiderült, hogy Sigmar Gabriel, a szociáldemokraták elnöke már mindenről tud. A konzervatív kancellár ekkor felhívta a francia szocialista államfőt és azt mondta neki, hogy ha továbbra is nyílt, őszinte párbeszédet szeretne, akkor ne avassa be a legnagyobb német ellenzéki pártot a zárt ajtók mögött zajló megbeszélések tartalmába - írta a német sajtó.

A helyzet időközben valószínűleg javult, legalábbis Angela Merkel a héten egy nyilatkozatában bizalommal teljes légkörűnek nevezte az együttműködést a francia elnökkel. Ugyanakkor ez nem zárja ki az "érdekellentéteket, amelyek már 50-60 éve is megvoltak" a két ország között - tette hozzá a német kancellár.

Kimaradt?