Ferenc pápa mosolyogva utazott az „oroszlánok barlangjába” (FOTÓ)

A katolikus egyházfő szentföldi látogatásának első állomása a jordán főváros.

Az ammáni repülőterén a jordániai király vallási ügyekben illetékes tanácsadója, díszőrség, több katolikus egyházi vezető és kétszáz gyerek fogadta. Két hagyományos nemzeti viseletbe öltözött gyerek íriszcsokrot adott a pápának: ez a virág Jordánia egyik nemzeti jelképe. Miután a pápa néhány szót váltott a királyi tanácsadóval, Gazi bin Mohamed herceggel, beült egy autóba, és motorkerékpáros kísérettel a királyi palotába hajtatott, hogy találkozzon II. Abdalláh uralkodóval és családjának tagjaival. A menetet kisebb csoportok üdvözölték az út mentén, vatikáni és jordániai zászlókat lengettek. Az egyházfő már kétszer fogadta II. Abdalláht a Vatikánban.

 A pápa a repülőgépen azt mondta az őt kísérő újságíróknak, hogy látogatása "nagy erőpróba lesz, de megéri". "Úgy érzem magam, mint Dániel az oroszlánok vermében, bár tudom, hogy most az oroszlánok nem harapnak" - mondta, a térséget jellemző izraeli-arab feszültségre, s így az út politikai kockázataira utalva. Annak ellenére, hogy megfázott, és fáradtnak érezte magát, és emiatt több otthoni programját le kellett mondania, a gépen úgy tűnt az AP tudósítójának, hogy már jó erőben van. Minden újságírót külön köszöntött, sőt többel "selfie" fotót is készített.

Ferenc pápa délután misét mutat be egy ammáni stadionban, majd Jézus megkeresztelkedésének helyszínére, a Jordán folyó nyugati partján lévő és a mai al-Eizarija várossal azonosított Betániába látogat, és megáldja a folyót.

Kimaradt?