Donyeckben az elszakadást választották a népszavazáson

A népszavazáson részt vevők csaknem 90 százaléka a Donyecki megye függetlenségére szavazott a terület jogállásáról tartott vasárnapi népszavazáson - jelentette be sajtótájékoztatón Roman Ljahin, választási bizottság elnöke az előzetes eredményeket ismertetve.

Ljahin szerint a választópolgárok 89,07 százaléka adta voksát a terület függetlenségére, míg 10,19 százalékuk ellene szavazott. A szavazócédulák 0,74 százaléka érvénytelen volt - jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. A részvételi arány 74,87 százalékos volt - mondta Ljahin, hozzátéve, hogy a végleges eredményeket hétfőn hozzák nyilvánosságra.

Luhanszkban még nincs eredmény

A másik, jobbára ugyancsak oroszajkúak lakta szakadár területen, a Luhanszki megyében helyi idő szerint éjfél után mintegy egy órával közölték, hogy az első eredményeket a vasárnap tartott népszavazásról csak hétfő reggel hozzák nyilvánosságra. Olekszandr Malihin, az ottani választási bizottság elnöke sajtótájékoztatóján csak annyit közölt, hogy a részvételi arány 81 százalékos volt.

Vaszilij Nyikityin, a szakadár fegyveres alakulat, az úgynevezett délkeleti hadsereg szóvivője azt mondta, hogy helyi idő szerint délután öt vagy hat órakor tartandó össznépi gyűlésen hozzák nyilvánosságra a népszavazás hivatalos eredményeit, és megvitatják a Luhanszki Népköztársaság további teendőit.

A kijevi hírportálok finom gúnnyal tudósítottak arról, hogy a donyecki választási bizottságnak milyen gyorsan sikerült összesítenie a voksokat. Az Ukrinform hírügynökség megjegyzi, hogy a "terroristák" választási bizottsága nem tudta magát visszafogni, és "fenomenális gyorsasággal", az urnák zárása után már másfél órával hozta nyilvánosságra az eredményt.

Mit mond majd Putyin?

Vlagyimir Putyin orosz elnök az eredmények fényében mond véleményt a Donyecki és a Luhanszki megye jogállásáról tartott vasárnapi népszavazásról - közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a Kommerszant című orosz napilapnak nyilatkozva. Peszkov szerint nehéz megjósolni, hogy milyen döntést hoz az államfő.

A lap munkatársa arról kérdezte a szóvivőt, befolyásolni fogja-e Putyint az, hogy ő maga kérte a föderalizáció kelet-ukrajnai híveit a népszavazás elhalasztására. Peszkov ezzel kapcsolatosan felhívta a figyelmet arra, hogy Putyin nem kérte őket erre, hanem csupán javaslatot tett.

"Ugyanakkor erre (a javaslatra) még az elnök tekintélye ellenére is nehéz volt hallgatni. A hadműveletek miatt a lakosok kénytelenek saját terveik mentén cselekedni, a valós helyzetből kiindulva" - mondta Peszkov.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió már értésre adta, hogy nem ismeri el a donyecki és luhanszki népszavazást, továbbá arra figyelmeztetett, hogy újabb szankciókat vezethet be Oroszország ellen, ha a kelet-ukrajnai referendum miatt meghiúsulna a május 25-i ukrán elnökválasztás. Peszkov szerint az Oroszországgal szembeni kifogások mind "badarságok".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?