Tovább darabolnák Ukrajnát?

Népszavazást tartanak az oroszbarát szeparatisták vasárnap a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyében a régiók Ukrajnától való függetlenné válásáról. A „donyecki népköztársaság" létrehozása a kérdés.

Donyeck megyében helyi idő szerint reggel nyolctól este nyolcig járulhatnak az urnákhoz a választók, kivéve a megye északi részén lévő Szlovjanszk városát, ahol délután hatkor fejeződik be a népszavazás - mondta Roman Ljahin, a „donyecki népköztársaság” választási bizottságának elnöke. A megyében összesen 1527 szavazókörben voksolhatnak az ott élők.

Ljahin szavai szerint arról kell dönteniük a választóknak, akarják-e a „donyecki népköztársaság" függetlenségét. Kijelentette, hogy az „igenek" győzelme nem dönti el azt, hogy a megye Ukrajna része marad, Oroszországhoz csatlakozik, vagy független lesz. Állítása szerint ez csupán erkölcsi jogot ad a „népköztársaság" képviselőinek kifejezni azt, hogy a régióban lakók elégedetlenek a jelenlegi helyzettel, továbbá legitimálja intézményüket a nemzetközi közösség előtt. 

A két régióban összesen 7,3 millióan élnek, ez a teljes ukrajnai lakosság 16 százalékát jelenti.  A „donyecki népköztársaságot" április 7-én kiáltották ki az egymillió lakosú Donyeckben a megyei adminisztráció épületét megszállva tartó oroszbarát szakadárok.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?