Az EU illegitimnek tartja a donyecki népszavazást

Az Európai Unió nyomatékosítottan hangsúlyozza, hogy sem most hétvégén, sem máskor nem kellene népszavazást tartani Ukrajna bármely részének hovatartozásáról - jelentette ki csütörtökön Maja Kocijancic, Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője.

"Az Európai Unió erőteljesen támogatja Ukrajna területi egységét, az ilyen, felhatalmazás nélküli, helyi népszavazások semmilyen demokratikus legitimációval nem bírnak, és csak a helyzet további súlyosbodásához vezethetnek" - jelentette ki a szóvivő. Kocijancic azt is közölte: az EU tudomásul veszi Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentéseit az ukrán elnökválasztásról, a kelet-ukrajnai népszavazás elhalasztásának szükségességéről és a csapatok visszavonásáról az ukrán határ közeléből. Mint fogalmazott: az EU szorosan figyelemmel fogja kísérni, hogy a szavakat tettek is követik-e. Ashton szóvivője azt is világossá tette, hogy az orosz parlament felsőházának is vissza kellene vonnia azt a felhatalmazást, amely lehetőséget ad a fegyveres erő alkalmazására Ukrajna területén. A szóvivő annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy minden félnek a genfi megállapodás végrehajtására kell összpontosítania, és kulcsfontosságú, hogy az ukránok tiszta és szabad választásokon, erőszakmentes és nyugodt környezetben dönthessenek a saját jövőjükről.

A lehetséges újabb büntetőintézkedések elrendelésével kapcsolatban az uniós külügyi szóvivő nem óhajtott találgatásokba bocsátkozni arról, hogy hétfőn milyen döntéseket hoznak majd az uniós külügyminiszterek, akik minden bizonnyal a helyzet minden új fejleményét meg fogják vitatni. Újabb célzott intézkedéseknek és a szankciók harmadik szakaszának, a széleskörű gazdasági büntetőintézkedéseknek az előkészítése is folyamatban van - mutatott rá ugyanakkor Maja Kocijancic.

Kimaradt?