Egykori szkinhed lett az Országgyűlés alelnöke

Megválasztotta az Országgyűlés alelnökeit a magyar parlament a keddi alakuló ülésen. Köztük az ellenzék által vitatott jelöltnek számító Sneider Tamást. A jobbikos képviselő ugyanis korábban egy szkinhed szervezet vezetője volt.

Sneider Tamás alelnökké választását a kormányoldal és a Jobbik támogatta, nemmel szavaztak a szocialisták és a független képviselők, az LMP tartózkodott. Öt fideszes politikus is nemmel szavazott, Orbán Viktor miniszterelnök azonban az igen gombot nyomta meg.

A frakcióvezetők hétfő esti megállapodásuk értelmében közös indítványt tettek a tisztségviselők személyére. a négy órán át tartó egyeztetésen a jobbikos alelnök személyéről volt vita, az MSZP és az LMP sem értett egyet azzal, hogy Sneider Tamás a parlament alelnöke legyen.

A szocialisták korábban arra hivatkoztak, hogy a jobbikos politikus több alkalommal elismerte, hogy egy szélsőséges egri csoport vezető alakja volt. Az LMP pedig azzal indokolt: egy múltbeli erőszakos cselekmény és az azt megállapító jogerős bírósági ítélet nem fér össze a Ház méltóságával.

Ez utóbbi kapcsán a nol.hu írta: Sneider Tamás a kilencvenes években Roy néven a Nemzeti Ifjak Egyesülete nevű szkinhedszervezet egyik vezetője volt, és egy cigány férfi bántalmazásért sajtóhírek szerint nyolc hónap felfüggesztett börtönt kapott.

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője ugyanakkor arról beszélt korábban: mindenki mögött ott van a szavazóbázis, a társadalmi támogatottság, s Sneider Tamás szakmailag és emberileg is kifogástalanul fogja ellátni az alelnöki feladatokat.

Kemény hangvételű közleményben bírálta kedden Hannes Swoboda, az európai szocialisták európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője a Fideszt is sorai között tudó Európai Néppárt képviselőit, amiért támogatásukkal a jobbikos Sneider Tamást az Országgyűlés alelnökévé választották. "Ez a szavazás szégyen" – fogalmazott a balközép EP-frakció elnöke. Swoboda felszólítja az Európai Néppártot, adjanak magyarázatot arra, hogy ez hogyan fér össze a párt "állítólagos elkötelezettségével a sokszínűség és a kisebbségek védelme mellett".

Kimaradt?