A szerb parlament megszavazta az új kormányt

Megszavazta az Aleksandar Vucic vezette új szerb kormányt a belgrádi parlament vasárnap. A 250 fős szerb törvényhozásban öt órás heves vita után 198 képviselő biztosította támogatásáról és 23 ellenezte a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS), a baloldali Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) koalíciós kormányát.

Vucic – aki a Szerb Haladó Párt elnöke is – azt ígérte, kabinetje a gazdaság helyzetének javítására és az európai integrációra helyezi majd a hangsúlyt. Elmondta, három fő feladat vár az új szerb kormányra: a gazdaság reformja, a magánszektor fejlesztése és a költségvetés helyzetének rendezése. Úgy fogalmazott: ehhez „fájdalmas" lépésekre, például a közszférában dolgozók béreinek csökkentésére is szükség lesz.

Vucic leszögezte, annak ellenére, hogy 19 tagú kabinetjében nem kapott helyet Koszovó-ügyi minisztérium, ez nem jelenti azt, hogy Belgrád elismerné Pristina függetlenségét, sőt a tárgyalásokat ezentúl személyesen ő fogja vezetni. Az új szerb kormány által a parlament előtt letett esküben az is szerepelt, hogy a tagok „kiállnak azért, hogy Koszovó a Szerb Köztársaság része maradjon".

Az új szerb kormánynak a miniszterelnök mellett 16 tárcavezetője, illetve két tárca nélküli minisztere van, és a Szerb Haladó Párt, valamint a Szerbiai Szocialista Párt mellett párton kívüli szakemberek is helyet kaptak benne.

A Vajdasági Magyar Szövetség sem miniszteri, sem kormányalelnöki pozíciót nem kért a koalíciós tárgyalásokon, államtitkári szinten vesznek részt a Vucic-kabinet munkájában. Ezzel kapcsolatban Pásztor István, a VMSZ elnöke korábban kifejtette: kisebbségi, regionális pártként az a feladatuk, hogy a problémákra fókuszáljanak, nem pedig az, hogy a politizálás színterét országos szintre helyezzék át. Szerinte amennyiben tárcavezetői, kormányalelnöki vagy házelnöki pozíciókat kértek volna a haladó párttól, akkor a tárgyalások középpontjába nem a megoldandó problémák, hanem a funkciók kerültek volna.

Az előre hozott parlamenti választásokra azt követően került sor, hogy a 2012-ben alakult kormány megingott. 2013 nyarán már át kellett alakítani az SNS, az SPS és a Szerbia Egyesült Régiói (URS) által alkotott kabinetet, az URS akkor kiszorult a hatalomból. A nehéz gazdasági helyzet további romlásával, az SNS népszerűségének növekedésével, valamint a koalíción belüli vitákkal pedig gyorsan egyértelművé vált, hogy az Ivica Dacic szocialista politikus vezette kabinet nem tölti ki mandátumának négy évét. Az előre hozott választást végül az SNS abszolút többséggel nyerte meg.

Kimaradt?