Meglesz a Fidesz kétharmada az országgyűlésben

FRISSÍTÉS: Kétharmados parlamenti többséget szerzett a Fidesz-KDNP az április 6-i országgyűlési képviselő-választáson a szavazatok 99,99 százalékos feldolgozottsága alapján. A Nemzeti Választási Iroda vasárnap hajnalban közölt adatai szerint a Fidesz-KDNP-nek 133, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-nek 38, a Jobbiknak 23, az LMP-nek pedig 5 mandátuma lesz az új parlamentben.

Kucsák László, a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltje nyerte el a budapesti 15-ös választókerület országgyűlési képviselői mandátumát. Kunhalmi Ágnes gratulált a győztesnek. A mandátumok máshol sem cseréltek gazdát, így valószínűleg meglesz a Fidesz kétharmada írta szombaton az MTI.

A külképviseleteken és az átjelentkezéssel szavazók voksait szombaton keverte be a szavazatszámláló bizottság a választókerület 34. számú szavazókörének voksai közé, amelyeket április 6-án nem számoltak össze. A szavazatszámláló bizottság összesítése szerint a Fidesz-KDNP-s Kucsák Lászlóra 546-an, míg Kunhalmi Ágnesre, a baloldali összefogás jelöltjére 508-an szavaztak a most felbontott urnák összeszámlált szavazatai alapján.

Ez azt jelenti, hogy - mivel a csaknem 98,7 százalékos feldolgozottság alapján a két legtöbb szavazatot kapó jelölt közötti különbség 22 volt a Fidesz-KDNP-s jelölt javára - Kucsák László kaphatja a mandátumot. A végeredmény: Kucsák László 20 650, Kunhalmi Ágnes 20 590 voksot kapott. Itt volt a legszorosabb a verseny az egész országban.

László Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselőjelöltje nyert Budapest 12. választókerületében (XV. kerület) a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékos feldolgozottságnál. A politikus ezzel mandátumot szerzett. Móricz Eszter, a baloldali összefogás jelöltje  18 678 szavazattal maradt alul, a győztesre 18 955 voks érkezett.

A szavazatszámláló bizottság összesítése szerint a Fidesz-KDNP jelöltjére, László Tamásra 509-en, a baloldali összefogás jelöltjére, Móricz Eszterre 485-en szavaztak a külföldön szavazók, illetve az átjelentkezettek közül.

Mi kell a kétharmadhoz?

Az eddigi eredmények alapján a Fidesznek éppen megvan a kétharmada 133 képviselővel. A töredékszavazatok beszámítása miatt azonban még előfordulhat, hogy a baloldali lista újabb mandátumot ér. A Nemzeti Választási Iroda szombat estére ígéri a pontos megfejtést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?