Üres tekintettel késelte meg diáktársait egy 16 éves az USA-ban

Legkevesebb húszan megsebesültek szerdán egy iskolai késelésben az egyesült államokbeli Pittsburgh közelében. Az elkövető a pennsylvaniai Murrysville-ben található Franklin középiskola egyik 16 éves diákja volt, Alex Hribal, aki 21 tanulót és egy biztonsági őrt sebesített meg, közülük ötnek súlyosabb az állapota.

A támadást helyi idő szerint reggel 7 óra 20 perckor követték el, közvetlenül a tanítás kezdete előtt. Az incidens mintegy öt percig tartott. Hribal két konyhakéssel előbb az iskola aulájában támadt iskolatársaira, majd sorra járta a tantermeket. Figyelmeztetés nélkül, szótlanul sújtott le, a szemtanúk szerint üres arckifejezéssel. Több kórházba szállított diák csak azt vette észre, hogy hirtelen vérezni kezdett. Ezalatt valaki bekapcsolta a tűzriasztót, ami miatt többen elmenekülhettek az iskolából.

A hatóságok szóvivője elmondta, hogy a támadó nem szúrta meg az összes áldozatát, néhányat közülük megvágott, illetve megkarcolt a késével. Legkevesebb öt áldozat állapota súlyos, köztük egy fiúé, akinek a máját járta át a penge, amely csak milliméterekkel kerülte el a szívét és az ütőerét. Az orvosok szerint azonban mindannyian fel fognak épülni. A megkéselt biztonsági őrt a hasán érte a szúrás. A támadó szintén megsebesült, mindkét kezén.

Az ámokfutót az iskola igazgatóhelyettese, Sam King teperte és fegyverezte le, majd a három szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őr egyike megbilincselte. A fiút a kiérkező rendőrök a helyszínen őrizetbe vették. Ő volt az egyetlen tettes, négyrendbeli emberölési kísérlet és 21 rendbeli súlyos testi sértés miatt, felnőtt korúként emeltek vádat ellene.

A késelő indítékai egyelőre ismeretlenek. Rendőrségi forrásokból annyi kiszivárgott, hogy Hribal az ámokfutás előestéjén megfenyegette egyik diáktársát.

Az amerikai oktatási intézményekben vészforgatókönyveket dolgoztak ki lőfegyveres támadások esetére. A biztonsági előkészületek ellenére, a murrysville-it megelőzően, egy év leforgása alatt két jelentősebb késes támadás történt az országban, mindkettő Texasban. Tavaly áprilisban egy főiskolán legkevesebb 14 ember sebesült meg, szeptemberben pedig egy középiskolában egy 17 éves diák életét vesztette, három társa pedig megsérült.

Kimaradt?