Kárpátalja kormányzója visszavonta magyarellenes kijelentéseit

Valerij Luncsenko, Kárpátalja kormányzója nem ellenzi a kárpátaljai magyarok jogainak bővítését, csupán egyes magyarországi politikai erők szeparatista felhívásait ítéli el.

Luncsenko a magyarországi közszolgálati média ungvári tudósítóinak, közte az MTI munkatársának érdeklődésére szerdán elmondta, hogy egy nappal korábbi nyilatkozatát - amely szerint szeparatizmusként értékelhető a 40 magyar szervezet és három történelmi egyház elmúlt hétvégén Beregszászon közzétett, kulturális és regionális önrendelkezést igénylő nyilatkozata - az ukrán és a magyarországi média nem megfelelően interpretálta. Kijelentette, hogy nyilatkozatában kizárólag a magyarországi "Jobbik szeparatista, Ukrajna területi integritását sértő felhívásait" ítélte el, de nem ellenezte a kárpátaljai magyarság jogainak bővítését.

Kárpátalja kormányzója kifejtette: félreértették szavait, amelyek szerint a kárpátaljai magyar szervezetek és történelmi egyházak szeparatista felhívást tettek volna közzé. Hozzátette: Kárpátaljának kiválóak a kapcsolatai Magyarországgal mind gazdasági, mind politikai téren, amit ékesen bizonyítanak az utóbbi hetek magas szintű – külügyminiszteri és külügyi államtitkári – látogatásai. Hangsúlyozta, számára meggyőző erejűek a magyar külügyminisztérium és diplomácia képviselőinek azon nyilatkozatai, amelyek elítélik az Ukrajna területi egységét veszélyeztető szeparatista megnyilvánulásokat.

Kimaradt?