Koporsókkal teli repülőgép jött Koreából Kínába

Több mint hatvan évvel a koreai háború után hazavitték pénteken Dél-Koreából 437 kínai katona földi maradványait – írja az MTI a Hszinhua hírügynökség jelentése alapján. A hagyományosnál jóval kisebb koporsókat és a katonák holmiját szállító kínai gép az északkelet-kínai Liaoning tartomány székhelyén, Senjangban szállt le.

A kínai "önkéntesek serege" Észak-Korea oldalán harcolt a dél-koreai és az Egyesült Államok által ellen az 1950-53-as háborúban, amelyben több tízezer kínai katona halt meg. A földi maradványok átszállítását Pak Gun Hje dél-koreai államfő ajánlotta fel tavaly júniusi kínai látogatása alkalmával a jó kapcsolatokat kifejező gesztusként. A katonák tetemét a két Koreát elválasztó határtól délre egy dombon, az "ellenség temetőjében" hantolták el 1996-ban, többségüket nem azonosították.

A China Daily című angol nyelvű lap internetes oldala képes beszámolót közölt az eseményről és hozzá kapcsolódóan egy írást a pekingi Népi Egyetem dél-koreai vendégprofesszorától. A szerző szerint a katonák földi maradványainak hazatérése és elhelyezésük a senjangi állami temetőben az egykor szemben álló országok közötti kapcsolatok előremutató jele.

A cikkből kiderült az is, hogy No Muh-jon elnök korábban már felajánlotta a földi maradványok visszaszállítását, de Kína akkor nem reagált erre. A szerző szerint bár kis lépésnek tűnik, most sikerült még közelebb hozni a két nemzetet.

Kimaradt?