Nézőpont: negyven százalékon áll a Fidesz

Két és félmillióra becsüli a Fidesz-KDNP szavazótáborát a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásában, "a kormányváltó pártszövetség" tábora 1,5 milliós, míg a Jobbiké 820 ezres. A kutatást a Heti Válasz megbízásából készítette az intézet március 17-e és 19-e között, ezer ember részvételével.

Az elemzés szerint a kormánypártok támogatottsága februárhoz képest valamelyest növekedett, és jelenleg 40 százalékon áll az összes megkérdezett körében. A baloldali pártszövetséggel 19 százalék szimpatizál, míg a Jobbikkal 12 százalék a teljes népességben.

A választópolgárok 64 százaléka venne részt a választáson. Így a Fidesz-KDNP szavazótáborának plafonja - a még bizonytalan, de lehetséges szavazók beszámításával - jelenleg 2,5 millió, "a kormányváltó összefogásé" 1,5 millió, míg a Jobbik esetében 820 ezer szavazó - írták.

A Nézőpont közleménye szerint a Fidesz-KDNP szempontjából a választás végeredménye elsősorban azon múlik, hogy miként tudja mozgósítani táborát - fogalmazta meg véleményét az intézet. A kutatási eredmények alapján jelenleg aktívnak mutatkozik a kormányzó párt tábora, de ennek a viszonylag magas szintnek a megőrzése is fontos feladat.

A Fidesz szimpatizánsainak 76 százaléka részt venne a választáson. Aktív szavazóik erős elkötelezettségét jelzi, hogy 88 százalékuk már évekkel ezelőtt eldöntötte, hogy a Fideszre szavaz a következő választáson.

Kapcsolódók

Kimaradt?