Az ukrán csapatok kivonulnak Krímből

Egy nappal azután, hogy Oroszország közölte: elismeri a Krím Ukrajnától történő elszakadását, az ukrán kormány bejelentette katonái és családtagjaik evakuálását a területről. Több ezer ukrán katona azonban az elmúlt hetekben csapdába esett a katonai bázisokon, illetve a különböző létesítményekben. Ezeket orosz csapatok, illetve a helyi milícia tagjai vették körbe.

A bejelentés néhány órával azt követően történt, hogy Szerhij Hajduk ellentengernagyot, az ukrán haditengerészet parancsnokát bilincsben vezették el az ukrán haditengerészet szevasztopoli bázisáról. A bázist orosz katonák foglalták el. Az Interfax-Ukraina szerint a reggeli ostrom az ukrán katonák fegyvertelenül és polgári ruhában távoztak a bázisról. Köztük az ellentengernagy is, akit a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei kísértek.

Barack Obama amerikai elnök egy szerdai interjúban kizárta, hogy az Egyesült Államok bármiféle katonai beavatkozást hajtson végre Ukrajnában. „Úgy gondolom, még az ukránok is elismerik, hogy számunkra nem lenne helyes lépés katonailag összetűzni Oroszországgal, és ez nem lenne jó Ukrajnának sem" - mondta.

Obama közölte, hogy diplomáciai téren Washingotn mindent megtesz annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljon Oroszországra. Az Egyesült Államok egy szilárd nemzetközi koalíció kialakításán dolgozik, amely „világos üzenetet fog küldeni" Moszkvának - fogalmazott.

Miközben az ukrán ideiglenes kormány arról beszél, hogy Oroszország illegálisan kebelezte be a Krímet, a kiürítésről szóló bejelentéssel gyakorlatilag lemondanak a félszigetről, legalábbis katonai szempontból.

Kimaradt?