Németh Zsolt szerint a kárpátaljai magyarok biztonságban vannak

Nincs okuk pánikra a kárpátaljai magyaroknak, Ukrajnában nincs háború, és nincs rendkívüli állapot, a kárpátaljai magyar közösség legnagyobb ellensége a jelenlegi helyzetben a pánik, amit el kell kerülni – jelentette ki az egynapos kárpátaljai látogatáson tartózkodó Németh Zsolt, Magyarország külügyi államtitkára szerdán Beregszászon.

A politikus, aki délután Ungváron Kárpátalja megye vezetőivel találkozott, Beregszászon megbeszélést folytatott Zán Fábián Sándorral, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökével, akivel áttekintették az egyház helyzetét, megvitatták az egyházkerület jövőbe mutató terveit.

Az államtitkár megbeszélést folytatott Babják Zoltánnal, Beregszász polgármesterével, aki tájékoztatta a város helyzetéről, emlékeztetve, hogy a Bereg-vidéken nincs behívás. Elmondta, hogy egyelőre csak 47 tartalékos rendeltek be a hadkiegészítő parancsnokságra, akik munkaidőben kiképzésen vesznek részt, a hétvégéket otthon töltik.

Németh Zsolt arról biztosította Beregszász első emberét, hogy a magyar kormány szoros figyelemmel követi mind a város, mind a járás helyzetének alakulását, különös tekintettel az ott élő magyarságra. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány ott áll a kárpátaljai magyarság mögött.

A politikus kifejtette: a Kárpátalja megye vezetésével folytatott megbeszélései arról győzték meg, hogy a kárpátaljai magyaroknak semmi okuk pánikra, hiszen nincs az országban sem háború, sem szükségállapot. Kiemelte, hogy a megye vezetése vállalta, idejében értesíti a lakosságot minden felsőbb utasításról, változásról.

Kimaradt?