Szodómia miatt ítélték el a maláj ellenzék vezetőjét

Szodómia vádjában bűnösnek találta a bíróság és öt év szabadságvesztésre ítélte Anwar Ibrahim malajziai ellenzéki vezetőt pénteken, s a férfi a döntés következtében nem indulhat egy közelgő helyi választáson - közölte az állami hírügynökség.

A karizmatikus ellenzéki politikus a bírói határozat értelmében óvadék ellenében szabadlábon maradhat, amíg a legfelsőbb bíróság dönt a fellebbezési kérelméről. Elemzők szerint Anwar ellenzéki mozgalma jelenti a legnagyobb fenyegetést az utóbbi években meggyengült, Najib Razak miniszterelnök vezette kormányra. A muzulmán többségű Malajziában bűncselekménynek minősül és akár húszévi szabadságvesztéssel is sújtható az azonos neműek testi kapcsolata.

A volt miniszterelnök-helyettest 2008-ban vádolták meg szodómiával, a bírósági eljárás jórészt egy 26 éves férfi állításán alapult, aki azzal vádolta meg a népszerű politikust, hogy homoszexuális viszonyt létesített vele. A malajziai felső bíróság 2012-ben felmentette Anwart a homoszexualitás vádja alól, a kormány azonban fellebbezett az ítélet ellen.

Az ügyben eljáró bíró pénteken hibásnak nevezte a törvényszék korábbi döntését. "Egyhangúlag helyt adunk a fellebbezésnek, és megsemmisítjük a felső bíróság által hozott határozatot. Az alperest bűnösnek találtuk az ellene felhozott vádakban" - mondta.

A 66 éves férfi a mostani ítélet következtében nem indulhat egy közelgő helyi választáson az ország leggazdagabb államának számító Selangorban. "Ez a tárgyalás egyszerűen arról szólt, hogy eltávolítsák Anwar Ibrahimot a politikából, a cél érdekében a kormány készen állt bármire" - mondta Phil Robertson, a Human Rights Watch (HRW) New York-i székhelyű emberjogi szervezet munkatársa.

Anwar Ibrahimot nem először keverik szexbotrányba: 1998-ban hat év börtönre ítélték azon a címen, hogy homoszexuális kapcsolata volt sofőrjével. Az akkor miniszterelnök-helyettes Anwart elmozdították tisztségéből, kizárták a kormánypártból. Kiszabadulása után, 2004-ben megsemmisítették a fajtalankodás miatt rárótt büntetést. Anwar Ibrahim tagadta az ellene felhozott vádat, és közölte, hogy mindkét esetben politikai indíték húzódik mögötte.

Kimaradt?