Befagyasztotta 18 ukrán személy vagyonát az EU

A külügyminiszterek hétfői elvi döntése nyomán az EU-tagállami kormányokat képviselő Tanács szerdán megállapodott abban, hogy befagyasztják 18 ukrán személynek az unióban elérhető vagyonát - közölték Brüsszelben. Az intézkedésről szóló bejelentés „ukrán állami alapok" befagyasztását említi, és a 18 személyt ezen alapok „hűtlen kezeléséért" minősíti felelősnek.

A 18 nevet egyelőre nem hozták nyilvánosságra, az majd csak az EU hivatalos közlönyében csütörtökön megjelenő közleményben lesz olvasható. Így egyelőre azt sem tudni, hogy a 18 személy között van-e Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő. A szövegezésből arra lehet következtetni, hogy olyan volt ukrán állami vezetőkről van szó, akik külföldön vezetett saját számlájukon helyeztek el ukrán állami eredetű pénzeket.

Korábban az EU - amikor még az előző kormányzat volt hatalmon Kijevben - olyan személyek vagyonbefagyasztását helyezte kilátásba, akik erőszakos cselekményekért, azok elrendeléséért felelősek. Nem világos egyelőre, hogy ez a két személyi kör mennyiben fedi vagy nem fedi egymást.

Nevének mellőzését kérő brüsszeli forrás az MTI-nek elmondta: a 18 fő közt ukrán állami pénzek illegális kimenekítői, valamint emberi jogi jogsértésekért felelőssé tehető személyek egyaránt vannak. Ausztria és Svájc - kijevi kormányzati kérésre - már az előző napon befagyasztotta ennek a 18 ukrán személynek a bankszámláit.

A szerdai döntéshez a minisztereknek nem kellett újra összeülniük, hanem azt írásbeli eljárással hozták meg, annak nyomán, hogy megadott határidőig senki nem emelt kifogást az előterjesztéssel szemben. A 18 főt érintő vagyonbefagyasztási döntés egyelőre egy évre szól.

Kimaradt?