Emlékművet állítanak a norvégiai terrortámadás áldozatai emlékére

Jonas Dahlberg svéd művész tervei alapján építhetik meg a 2011-es norvégiai terrortámadás áldozatainak két emlékművét – jelentette be a szakértőkből és az áldozatok képviselőiből álló zsűri csütörtökön.

A 77 ember, többségében fiatalok életét követelő merényletek áldozatairól annak a két helyszínnek a közelében - Utöya szigetén és Oslo belvárosában - emlékeznek majd meg, ahol a 21 éves börtönbüntetését töltő Breivik 2011. július 22-én gyilkolt – derül ki az NTB norvég hírügynökség összefoglalójából.

A több száz pályamunka közül kiválasztott győztes pályázatban szereplő tervek szerint az Utöya szigetével szembeni szárazföld egyik elvékonyodó földnyelvének végét hasítanák le egy 3,5 méter széles nyiladék bevágásával. A nyiladék egyik oldalfalára az áldozatok nevét vésik föl, másik oldalán pedig kialakítanának egy látogatói folyosót, ahonnan egy üvegfalon keresztül lehet majd rálátni a neveket mutató emlékfalra. A nyílás azt a sebet jelképezi, amelyet a véres merényletek Norvégiában hátrahagytak.

A földnyelvből kivágott részből és környékbeli fákból épülhet fel a másik emlékhely Oslo kormányzati negyedében. A két emlékmű a tervek szerint legkésőbb 2015 végére elkészül.

Az 1970-es születésű, Stockholmban élő Jonas Dahlberg elsősorban videoinstallációiról ismert, de foglalkozott szobrászattal, fotózással és könyves projektekkel is.

Kapcsolódók

Kimaradt?