Visszaállítják a nyelvtörvényt egy kárpátaljai képviselő ígérete szerint

Az ukrán parlament hamarosan a kisebbségek számára kedvezően módosított formában állítja vissza a napokban hatályon kívül helyezett nyelvtörvényt - közölte kedden Facebook oldalán Valerij Packan Klicsko-párti kárpátaljai képviselő, az ukrán parlament emberjogi és nemzetiségi kisebbségi bizottságának elnöke.

A honatya szerint a nyelvtörvény visszavonása aggodalmat keltett az Ukrajna különböző részeiben élő nemzetiségek körében, amelyek elbizonytalanodtak, hogy nem zárják-e be az anyanyelvükön oktató iskolákat, megjelenhetnek-e az újságjaik. „Mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy a kisebbségek számára fontos kérdés, lesz-e elegendő mennyiségű tankönyvük, anyanyelvükön sugárzott televíziós műsoruk" - fogalmazott Packan, megjegyezve: nem hagyható figyelmen kívül, hogy Ukrajnában nagyon sok nemzetiségi kisebbségi él, és ők is Ukrajna polgárai.

„A kérdéssel foglalkozó parlamenti bizottság elnökeként kötelességemnek tartom annak bejelentését, hogy a nyelvtörvény ügye hamarosan ismét a parlament elé kerül" – így a képviselő, aki – mint állítja – a szakértőkkel együtt már dolgozik az új törvény tervezetén, amely szabályozza majd a nemzetiségi nyelvek jogállását és kiküszöböli az előző jogszabály hiányosságait. Úgy vélte, a korábbi hatalom azzal, hogy a törvényben csak az orosz nyelv számára nyújtott előnyöket, mindent megtett az ország szétszakítása érdekében.

Packan arról biztosította a nemzetiségi kisebbségeket, hogy megfelelően fogják szavatolni jogaikat, beleértve anyanyelvük szabad fejlődését és használatát.

Kimaradt?