Problémának nevezte a roma migrációt Viviane Reding

Nevén kell nevezni a problémát – mondta nemrég a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak migrációs kérdésekben nyilatkozva Viviane Reding uniós biztos. A politikus a bolgár és román EP-képviselők által az Európai Parlamentbe szervezett konferencián sem tett másként.

„Hadd nevezzem meg a problémát: a problémát a romák jelentik” – idézte a vs.hu az igazságügyi kérdésekben, alapvető jogokban és állampolgársági ügyekben illetékes luxemburgi EU-biztost, az Európai Bizottság alelnökét, aki úgy ítéli meg, hogy a nagy családokban, gyakran szörnyű szegénységben élő romák integrációja kiemelten fontos feladat az Unió számára.

Reding szerint a munkaerő szabad áramlását biztosító uniós alapjog kötelezettségekkel is jár. „A migráció szabadsága nem egyenlő a szociális segélyek igénylésének szabadságával.” Reding úgy látja, a segélyekkel való visszaélés, a szociális juttatások reményében történő költözés elsősorban a romák körében gyakori. A probléma megoldását csak nehezíti, ha a cigány gyerekeket nem járatják iskolákba, hiszen így nem lehet őket integrálni, és generációról generációra egyre nagyobb léptékben teremtődik újra a szegénységi migránsok rétege.

Reding kiemelte, hogy a politikusok és a média részéről még sosem érte ennyire erős támadás az egyik alapvető európai jogot, az emberek és a munkaerő szabad áramlását. Szerinte ideális esetben mindenki a saját országában maradna, de az embereket hajtja a szegénység a gazdagabb országok felé.

Kimaradt?