Nácibarát demonstráció és antifasiszta tüntetés is volt Budapesten

Radikális jobboldali szervezetek emlékeztek szombaton a budapesti Kapisztrán téren a 69 évvel ezelőtti budavári kitörésre, amelyet a Magyar Honvédség, a német Wermacht és a Waffen SS kísérelt meg Budapest szovjet ostroma során. A megemlékezés miatt antifasiszta szervezetek ellendemonstráción tiltakoztak a közelben.

A megemlékezésen a résztvevők megkoszorúzták a kitörés áldozatainak jelképes emlékművét. A molinók, illetve a zászlók tanúsága szerint többek között a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg és a Magyar Nemzeti Arcvonal elnevezésű szervezetek képviselői voltak jelen. A mintegy 300 emlékező között ott voltak a Blood and Honour, vagyis a Vér és Becsület elnevezésű nemzetközi szervezet bolgár, holland és magyar "divíziójának" tagjai is.

A résztvevők közül sokan különféle egyenruhákba öltöztek, többen is az egykori nyilaskeresztes párttagokéhoz hasonlító fekete egyenruhát, rajta a nyilas karszalagra emlékeztető karszalagot viseltek a rendezvényen. Mások második világháborús magyar, illetve német egyenruhára hasonlító ruházatban jelentek meg, sokan pedig nyilaskeresztes zászlóra emlékeztető lobogót, illetve árpádsávos zászlót lengettek.

A megemlékezés résztvevői eredetileg a Clark Ádám téren gyülekeztek volna szombat délben, hogy onnan vonuljanak fel a várba, de tervüket felborította, hogy a rendőrség tűzszerészei egy bejelentés nyomán lezárták a teret, valamint a Lánchidat és az Alagutat is. Emiatt a tüntetők nagy része nem tudott átmenni a hídon Pestről Budára, majd feljutni a budai várba, így nagy kerülővel a Deák térre vonultak, majd metróra szállva közelítették meg a Kapisztrán teret.

Itt a gyülekezők számára második világháborús német és magyar katonaindulók szóltak a hangszórókból. Mivel a résztvevők nem akartak lemondani a tűzszerészi akció miatt meghiúsult, látványosnak szánt vonulásukról, elmentek a Dísz térig, majd onnan egy "Hősök voltak" feliratú molinó mögött felsorakozva menetben visszatértek a Kapisztrán térre.

A téren "katonai alakzatban" végrehajtott megemlékezésen a szónokok többsége azt hangsúlyozta, hogy a kitörés végrehajtóinak többsége életét adta a "bolsevizmus elleni harcban", a "keresztény Európáért". Beszédükben a felszólalók a nemzeti szervezetek összefogására szólítottak fel. A kitörés áldozataira többek között áldást kért és imát mondott értük egy lelkipásztor. A megemlékezésen jelen volt Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője is.

"Álljon meg a menet!"

A rendezvényt megelőzően "Álljon meg a menet!" címmel  ellendemonstrációt tartott az Antifasiszta Hálózat és több hozzá csatlakozó szervezet több mint száz ember részvételével. A Magyar Szolidaritás Mozgalom még az ellendemonstráció kezdete előtt közleményben tudatta az MTI-vel, hogy részt vesznek az akcióban.

A demonstrálók délben indultak rendőri felvezetéssel a Dózsa György térről a budai várba. A menet elején kifeszített molinón azt volt olvasható: "A fasizmus háborút és nyomort jelent". A tömegben többen a holokausztot idéző fényképeket, táblákat tartottak a kezükben.

Az antifasiszta akció résztvevőit a rendőrség biztonsági okokból nem engedte közel a Kapisztrán térhez, onnan mintegy 100 méterre kettős rendőri sorfal mögött az Úri utcában a német nagykövetség előtt várakozhattak. A tömeg a demonstráció ideje alatt többször azt skandálta: "náci takarodj!". A demonstrálók többsége a német nagykövetség épülete elől még a megemlékezés kezdete előtt elvonult.

A "becsület napi" megemlékezésre érkezők és az antifasiszta ellentüntetés résztvevőinek mintegy 20 fős csoportja mégis összetalálkozott a Kapisztrán téren. A verekedést az akadályozta meg, hogy a rendőrök sorfalat alkottak és hátranyomták az egymást hergelő két csoportot. A Budapesti rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint senkit nem állítottak elő a rendezvényről.

Kimaradt?