Madonna miatt zárta ki a Pussy Riot két börtönviselt tagját

Egy Amnesty International által szervezett jótékonysági koncerten lépett fel a Putyin-ellenes performanszairól ismert orosz punkkollektíva, a Pussy Riot két börtönt megjárt tagja, ahol Madonnával közösen szólaltak fel az orosz rezsim ellen. A csapat többi része azonban szellemiségük elárulásaként fogja fel a fellépést.

A Pussy Riot orosz punkegyüttes blogján csütörtökön megjelent nyílt levél elítéli a kollektíva két legismertebb tagját, Marija Aljohinát és Nagyezsda Tolokonnyikovát, amiért nemrégiben egy jótékonysági koncerten léptek fel Madonnával közösen. Az Amnesty International által szervezett eseményen a két punkzenész Vlagyimir Putyin orosz elnök távozását és kormányellenes tevékenységért bebörtönzött honfitársaik szabadon engedését követelte, Madonna pedig elvbarátaiként üdvözölte őket.

A Pussy Riot másik hat, ismeretlen személyazonosságú tagja szerint Tolokonnyikova és Aljohina elárulták a csoport radikális baloldali, antikapitalista szellemiségét azáltal, hogy olyan koncerten léptek fel, amelyre jegyeket kellett vásárolni, illetve a korábbi gerilla-akciók helyett az emberi jogi aktivizmus hivatalos, intézményes formáját választották.

https://www.youtube.com/watch?v=CKC5-0IQ4Hs

Az aktivisták azt is nehezményezték, hogy az eseményt annak ellenére a Pussy Riot nevével hirdették, hogy Tolokonnyikova és Aljohina börtönből való szabadulásuk óta már nem tagjai a kollektívának és nem is tartják a kapcsolatot egykori társaikkal.

A két zenész decemberben részesült közkegyelemben, miután huliganizmusért 21 hónapot töltöttek börtönben. A punkegyüttes három tagját 2012 márciusában tartóztatták le, mert engedély nélküli performanszot tartottak a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban. A harmadik tag büntetését korábban felfüggesztették.

Kapcsolódók

Kimaradt?